Евгений Пригожин: Войната в Украйна може да се проточи с години

0
"Готвача на Путин" направи признание за трудностите, с които Москва се сблъсква
"Готвача на Путин" направи признание за трудностите, с които Москва се сблъсква Снимка: Фото: Misha Japaridze/AP/

"Готвача на Путин" направи признание за трудностите, с които Москва се сблъсква

Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер", която активно участва в бойните действия в Украйна, прогнозира, че войната може да се проточи с години, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

В интервю, публикувано късно вчера, Евгений Пригожин заяви, че на Русия може да ѝ трябват от 18 месеца до 2 години, за да си осигури контрол над източния индустриален център на Украйна - Донбас. Той добави, че войната може да продължи и три години, ако Москва реши да завземе по-широки територии на изток от река Днепър.

Изявлението на Пригожин, милионер, който има близки връзки с руския президент Владимир Путин и е наричан "готвачът на Путин" заради доходоносните си договори за кетъринг с Кремъл, е признание за трудностите, с които Москва се сблъсква в кампанията, която първоначално очакваше да приключи в рамките на няколко седмици, когато руските войски влязоха в Украйна на 24 февруари.

През есента Русия претърпя поредица от унизителни неуспехи, когато украинските сили предприеха успешни контраофанзиви, за да си върнат обширни територии в източната и южна част на страната. Кремъл избягва да прави прогнози за това колко дълго могат да продължат сраженията, като заявява, че така наречената "специална военна операция" ще продължи, докато не бъдат изпълнени нейните цели.

Руските сили са съсредоточили офанзивата си върху украинските Донецка и Луганска области, които съставляват региона Донбас, където поддържаните от Москва сепаратисти се сражават срещу украинските сили от 2014 г., посочва АП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Недоумяващ
    Защо така Женя?Нали щяхте да извършите денацификацията на Украйна до седмица?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари