Експерт установи разминаване на данните на НСИ и реалните доходи

2
"Единствената страна, която не е подпомогнала пряко нито населението, нито бизнеса, се нарича България", посочи Зайкова
"Единствената страна, която не е подпомогнала пряко нито населението, нито бизнеса, се нарича България", посочи Зайкова

Сериозно разминаване на данните на НСИ и реалността в икономиката ни, установи икономическият съветник Мика Зайкова

"Имаме ръст на дохода на глава от населението 9,7% повече през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година. 1698 лева е дохода на глава от населението, а разхода 1334 лева, т.е. ние можем да си спестяваме по повече от 300 лева на месец. Това сочат данните на НСИ. Същевременно 37% от фирмите у нас спряха да работят с настъпване на извънредното положение. 48% от останалите фирми намалиха работата си, защото нямаха поръчки и намалиха работното време. Това са данни на БСК"

Това коментира в ефира на 7/8 тв Мика Зайкова.

"От мерките на държавата се възползваха едва 8% от фирмите в първия момент на кризата. Едва днес първите пари от 60 на 40 за 285 фирми по данни на НСИ тръгват едва днес", допълни тя. А фирмите, които взеха малкото пари от държавата, всъщност не са в реалната икономика, уточни икономистът.

"И на фона на тази криза, в която толкова много фирми не работят, хората не получават пари, изведнъж НСИ твърди, че доходите ни са се повишили. Единствената страна, която не е подпомогнала пряко нито населението, нито бизнеса, се нарича България", посочи Зайкова.

"Най-голямата подигравка, най-големия цинизъм, което съм виждала в живота си,е онова, което направиха с линията на бедността. Това е огромна подигравка с бедните. От 2019 г. вкараха европейския стандарт. Министърката на труда ще определя линията на бедност за 2021 г. според възможностите на бюджета. Изчислих, че прага на бедност трябва да е 419 лева. Това обаче означава, че много хора ще паднат под прага на бедност, които ще трябва да бъдат подпомагани. Сега средната пенсия се оказва, че е по-малка от прага на бедността", обясни Зайкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари