Нов ръст на цените на стоки и услуги у нас

0
Годишната инфлация достига 8,5%
Годишната инфлация достига 8,5%

Годишната инфлация достига 8,5%

В разгара на лятото цените на потребителските стоки и услуги в България отново тръгнаха нагоре. Това показват актуалните данни на Националния статистически институт за месец юли 2023 година. Ръстът се случва след два месеца на отчетена дефлация.

Брутният вътрешен продукт на страната в периода април-юни е нараснал с 0.4% спрямо януари-март, а на годишна база - с 1.8%. Подобни бяха данните и за първото тримесечие на годината. Според НСИ, вътрешното потребление на България, което последните години е водещ фактор за ръста на икономиката ни, е отбелязало доста скромно нарастване от 1.3% през второто тримесечие на годината, пише Money.bg.

На този фон износът на стоки и услуги е намалял с 0.8%, а вносът с 6.7%. Инфлацията през месец юли е в размер на 0.9%, а годишната инфлация достига 8.5%.

Какво е поскъпнало най-много по групи:

  • Развлечения и култура - 7.5%
  • Ресторанти и хотели - 2.9%
  • Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - 1.8%
  • Здравеопазване - 0.7%
  • Храните и безалкохолните напитки - 0.1%

От храните най-много са се увеличили цените на цитрусови и южни плодове - с 5.1%, маргарин - с 4.8%, пипер - с 4.5%, зрял чесън - с 3.8%, малотрайни колбаси - с 2.7%, трайни колбаси - с 2.1%, ябълки - с 2.1%, маслини - с 1.8%, свинско месо - с 1.6%, макаронени изделия - с 1.5%, домати - с 1.4%.

От нехранителните стоки най-много са поскъпнали хотелските настаняване - с 24.1% и пакетни услуги за почивка и туристически пътувания - със 17.2%, както и международни полети - с 13.1%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари