Архитекти: Паметник на културата в Русе се реставрира в нарушение

2
Декоративните елементи, които в оригинал са били от три вида мазилки, всъщност се правят от фибран
Декоративните елементи, които в оригинал са били от три вида мазилки, всъщност се правят от фибран Видео: Русе Медиа

Сграда-паметник на културата в Русе се реставрира в нарушение.

За това алармираха архитекти и реставратори от крайдунавския град. Те са притеснени, че липсва контрол по изпълнението на проекта, а използваните материали не отговарят на изискванията, предава Русе Медиа.

Сградата на улица „Александровска“, където е хотел „Сплендид“, е част от групов паметник на културата. Строена е през 1912 г. и от години е в лошо състояние. Тъй като има няколко собственици, едва наскоро започва дългоочакваната й реставрация.

Това беше може би фасадата в най-лошо състояние. Да не говорим, че от изготвянето на проекта, което беше 2014 г. може да сметнете колко време е минало досега, т.е. нещата допълнително са се влошили още повече“, разказва авторът на проекта арх.Ангел Ангелов.

Оказва се обаче, че изпълнението не отговаря на проекта. Декоративните елементи, които в оригинал са били от три вида мазилки, всъщност се правят от фибран.

Проектът не визира фибран, ние фактически възстановяваме мазилките по начина, по който те са били първоначално изработени. Фибранът е нещо, което да кажем, намалява цената на работите, самият процес на изрязване на формите е по-бърз, по-лесен, по-евтин, разбира се, но има някои особености. Той няма тази трайност, която имат класическите мазилки“, казва арх.Ангелов.

За архитект Венцислав Илиев, който от години се занимава с културното наследство на Русе, подобна подмяна на проекта е недопустима.

Вярно, че по-добре е сградата да бъде по някакъв начин ремонтирана, както някои казват, но въпросът е как, след като това е една от емблематичните сгради в центъра на Русе, тя е със своеобразен сецесионов изказ. За съжаление изпълнението не е добро и това не е добър знак за тази представителна сграда“, смята арх.Илиев.

Опитите да се установи кой е променил проекта засега удрят на камък. Дори самият автор е разбрал случайно, че по сградата вече се работи. Задължителната информационна табела липсва, няма отговор и на въпроса кой и как упражнява контрол.

В много голяма степен за качеството на крайния резултат зависи от това какво се прави, как се прави на място и най-важното то да бъде контролирано и приемано във всеки един необходим момент от авторския екип, по линия на авторския надзор на практика. Защото има работи, които в един момент стават скрити“, обяснява арх.Ангелов.

Не знаем нито кой е възложителят, предполагам, че са собствениците на сградата, нито кой е изпълнителят, нито кой упражнява контрол, което всъщност е най-важното. Реставрационни работи могат да вършан само оторизирани фирми и фирми с точно определени знания и качества. Очевидно в случая имаме една, хайде да не кажа дилетантска история, но не задълбочена и такъв маниер на работа не подхожда на град като Русе“, коментира и арх.Илиев.

По случая са подадени сигнали до общината и до Инспектората по културно наследство във Велико Търново. От общината обясниха, че правомощията им са ограничени.

Следим за това кога ще започне строителството по съответния проект, като нашият контрол се ограничава в това да се внесат необходимите документи . Контролът по изпълнението на строително-монтажните работи по реставрацията на фасадите се осъществява от Инспекторат за опазване на културното наследство към Министерството на културата“, обясни зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева.

Все пак, след запитването от медията по случая, общината е разпоредила спирането на обекта, за да се извърши комплексна проверка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари