Близо 600 хиляди лева ще струва ремонтът на Доходното здание

2
Ще бъде изградена и нова отводнителна инсталация в мазето
Ще бъде изградена и нова отводнителна инсталация в мазето Снимка: Dunavmost

Ще бъде изградена и нова отводнителна инсталация в мазето

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от 582 хиляди лева. Това съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности на Русе Енчо Енчев.

Началото на ремонта на сградата вече е поставено. Проектът включва реставрация на главните фасади, както и реконструкция на технически инсталации. Предвидено е също цялостно почистване и възстановяване на фасадните каменни елементи, подмяна на част от дограмите, както и частичен ремонт на покрива заради течове. Ще се работи и по инсталацията за водоснабдяване и канализация, тъй като при интензивни валежи се връщат канални води в санитарните възли, намиращи се в подземното ниво на сградата.

"Това е дългоочакваният ремонт на Доходното здание. В последните 20 години не е правен толкова сериозен ремонт. Има нараняване по каменната обшивка на сградата, а от там са се появили плесени и други корозионни процеси. По купола има елементи, които трябва да се подменят. Надявам се, че това ще приключи до 15 март т.г., когато е началото на международния фестивал "Мартенски музикални дни", каза Енчев пред БТА.

Ще бъде изградена и нова отводнителна инсталация в мазето на Доходното здание. "Там ще бъдат монтирани и помпи за отводняване. Ще бъде изградена и нова мълниезащита, тъй като сегашната е силно корозирала с времето и на места е прекъсната", каза още Енчев.

По думите му ремонтът трябва да приключи до края на годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    7
    Костадин
    Това е може би най-хубавата сграда в България.Дано не я съсипят,и да успеят да запазят вида й.
  • 7
    6
    Vse
    Каква ти Виена с тази селения,която ни "управлява" града.Един свестен тротоар няма,всичко се асфалтира и сивото е преобладаващ цвят,а вие искате Доходното здание да се реставрира! да не би да е паметник на социализма или на "братската" армия.
  • 10
    5
    Запознат
    Нищо не се говори за мазата на корпус А, която е на пръс, постоянно мокра, не влажна и отводняването(канализацията на старият ресторант "Приста") е била заустена в канализацията, която е отпред-централния вход и в нея е заустено "Хепи" и при запушването и от мазнините изхвърляни от Хепи(ранния период) се вдигаше нивото и връщаше през не затворените канализационни тръби на бившия ресторант в мазето на корпусА. По това време ги затвориха някакви строители набързо и сега ако влезете в това мазе ще видите каква е влагата и калта долу. А за състянието на купола над зала Европа да не говорим, който е от ламарина от чист цинк. Необходима е цялостната смяна. И с тези никакви средства предвидени за посочените ремонтни дейности ще се симулира само ремонт! Мълниезащитите, които са на кулите на купола не могат да се проследят, къде са "забити"в земята, за да могат да се извършват периодичните замервания на преходното съпротивление! И дали наистина са действащи?
  • 11
    4
    Вилиян
    Ще падне лапане,схеми и бонуси.
  • 37
    3
    Русе
    Енчев,как точно се надяваш да приключи ремонта до 15 март,когато срока на изпълнение по договор е 360 (триста и шестдесет) кал.дни ??? И друго да те питам,толкова ли няма русенски строителни фирми,че 3 пъти пускахте обществената поръчка, докато ги нагласите тези шуменскише манга..и? Ама те Пената и Маги прибраха и разделиха почерпката,пък ти сега дрънкай глупости да се излагаш пред хората.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари