Александър Грушко: Ситуацията с българското посолство е сериозна, това е враждебен акт

0
Москва ще разгледа въпроса с дипломатическото си присъствие в България
Москва ще разгледа въпроса с дипломатическото си присъствие в България Снимка: АП

Москва ще постави въпроса за запазване на дипломатическото си присъствие в България

"Ситуацията с продължаването на работата на руското посолство в България е наистина сериозна, ако София не преразгледа решението за експулсиране на руски дипломати, Москва ще постави въпроса за запазване на дипломатическото си присъствие там"

Това каза руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, предаде Евроком

„Ситуацията е наистина сериозна, защото актът, който е извършен от българските власти, не се вписва в никакви рамки. Това действие е не само неприятелско, но и откровено враждебно. На практика нашето посолство е лишено от възможността да функционира като дипломатическа мисия“, каза Грушко пред репортери.

Затова предупредихме, че ако това решение не бъде преразгледано, тогава ръководството на Руската федерация ще бъде изправено пред въпроса за запазване на нашето дипломатическо присъствие и необходимостта от българско дипломатическо присъствие тук“, добави той.

"Е, ако няма други варианти. Разбира се, ситуацията е много сериозна и българската страна носи отговорност за всички последствия, които могат да бъдат радикални", каза Грушко.

Премиерът в оставка Кирил Петков в края на юни обяви експулсирането на 70 руски дипломати, за които се твърди, че работят за службите за сигурност, използвайки дипломатическа дейност като параван. От МВнР съобщават, че вербална нота с имената на 70 членове на дипломатическата мисия вече е връчена на посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Те трябва да напуснат България до края на деня в неделя, 3 юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари