5 типа коремче

0
А вашето от кой тип е!?
А вашето от кой тип е!?

Лятото вече е тук и всички се стремим да влезем във форма.

Понякога обаче, въпреки всички усилия, коремчето просто не спада. Ето какво разкрива известният фитнес инструктор Джеймс Дуиган, при когото тренират световноизвестни фотомодели като Ел Макферсън и Роузи Хънтингтън-Уайтли. Според него причините за излишните килограми около кръста понякога не са само в наднорменото тегло.

1. „Любовни дръжки“

Отличителна черта: „паласки“ от двете страни на кръста.

Причини:

Заседнал начин на живот.

Твърде много захар и рафинирани въглехидрати (бисквити, торти и бял хляб) или нишестени въглехидрати (макаронени изделия и ориз).

Как да се отървете от тях:

- Намалете алкохола. По няколко чаши вино 3 – 4 пъти в седмицата водят до т.нар. „винена талия“ със заоблено коремче и тлъстини отстрани. Спрете алкохола напълно за две седмици и след това консумирайте по-умерено.

- Променете диетата. Избягвайте специалните диетични продукти и нискомаслени храни. Яжте повече зеленчуци, яйца и нетлъсто месо, както и източници на полезни мазнини като авокадо, ядки и по-тлъсти риби.

- Намерете време за упражнения. Не е нужно да ходите на фитнес. Дългите разходки вършат добра работа, заедно с няколко лесни упражнения, които можете да правите у дома.

Специални инструкции: упражненията и промяната на храненето са достатъчни.

2. Коремче от стрес

Отличителна черта: Тлъстината е концентрирана около пъпа и коремът е по-скоро твърд, отколкото отпуснат.

Причини:

Хроничен стрес (високи нива на кортизол).

Пропускане на хранения.

Твърде много кафе.

Синдром на раздразнените черва.

Нездравословна храна (солени ядки, картофени чипсове и др.).

Как да се отървете от него:

- Лягайте си рано. Ако спите недостатъчно и лошо, когато сте под стрес, това нарушава производството на лептин – хормон, който помага за регулиране на апетита и метаболизма.

- Отпуснете се преди сън. Дихателните упражнения, дългите вани или медитацията ще помогнат. Такива полезни навици ще ви помогнат да спите по-добре.

- Ограничете кафето (не пийте повече от 2 чаши на ден).

- Не претоварвайте тялото си с упражнения. Превишението на кардиото ще увеличи нивата на кортизол. Правете йога и дълги разходки, умерената фитнес тренировка също ще ви успокои, стига да не прекалалявате.

- Включете магнезий в диетата си. Магнезият помага за релаксацията. Той се съдържа в тъмнозелените зеленчуци, ядките и пшеничните трици.

Специални инструкции:

Разтегнете се, правете йога и пийте чай от лайка преди лягане. Това ще намали кортизола и ще помогне на тялото ви да се успокои.

3. Ниско коремче

Отличителна черта: слаби сте, но коремът ви е леко издаден.

Скорошно раждане.

Монотонни и неподходящи упражнения във фитнес залата

Непроменена диета.

Гръбначно изкривяване

Как да се отървете от него:

- Здравословна диета и много фибри. Зеленолистните зеленчуци, пълнозърнестият хляб и други източници на фибри са особено полезни за вас.

- Откажете се от кляканията. Вероятно ги правите неправилно, като упражнявате прекалено много усилия в долната част на гърба, с което разваляте гръбначната извивка и помагате коремът да изпъкне. Заменете кляканията с планкове.

- Равномерно разпределение на упражненията. Не прекалявайте с тренировката на нито една част от тялото.

Специални инструкции:

Пийте повече вода. Избирайте лесно усвояващи се храни (зелени зеленчуци) и леки протеини (риба и пиле).

4. Майчинско коремче

Отличителна черта: След раждането коремът ви изглежда като на бременна.

Причини:

Твърде малко време за себе си. Матката се смъква надолу след раждането и постигането на резултати става по-трудно, отколкото преди бременността. Ще ви отнеме поне 6 седмици, за да се върнете към нормалната си форма.

Започнали сте да тренирате твърде рано. По-добре е да изчакате 2-3 месеца след раждането преди да започнете тренировките.

Слаби тазови мускули.

Как да се отървете от него:

- Включете рибено масло в менюто си.

- Опитайте се да консумирате здравословни мазнини всеки ден: ядки, растително масло и маслини. Те ви помагат да се борите с умората, която е допълнителен проблем за майките.

- Правете упражнения на Кегел. Те действат като естествен корсет за тялото ви. Стягайте и отпускайте мускулите на тазовото дъно 15-20 пъти и повтаряйте това упражнение 5 пъти на ден.

- Гълтайте корема си. Това е наистина здравословен навик, който тонизира мускулите ви, без да ги претоварва.

- Откажете се от кляканията и коремните преси. Това са най-неподходящите упражнения след раждането. Изчакайте тялото ви да се възстанови напълно.

Специални инструкции:

Следобедна дрямка и разтягане преди сън. Затъмнете прозорците и се опитайте да поспите през деня – това ще засилят изгарянето на мазнините.

5. Подут корем

Отличителна черта: Коремът ви е плосък сутрин, но расте през деня, независимо дали имате наднормено тегло.

Причини:

Хранителна алергия.

Лениви черва.

Дисбаланс на чревната флора.

Как да се отървете от него:

- Изключете храните, които тялото ви не понася добре. Веществата, към които най-често се среща непоносимост са: глутен (хляб, тестени изделия, сладкарски изделия), алкохол, мая (торти, бира) и преработени млечни продукти (сирене, мляко, масло).

- Изберете диета, богата на пресни зеленчуци, месо, пиле и риба. Опитайте се да избягвате хляб и сладкиши в продължение на 2 седмици и вижте дали коремът ви спира да се подува.

- Не пропускайте закуската. Превърнете я в основно хранене, тъй като храносмилането е в своя пик сутрин. Не яжте през нощта. Дъвчете добре храната си и пийте много вода.

- Подуването може да е признак на небалансирана чревна флора. Пре-и пробиотиците са най-лесното решение. Те се намират в киселото мляко и някои плодове и зеленчуци, сред които зеле, чесън и лук.

Специални инструкции:

Дишане. Правете следното упражнение всяка сутрин: легнете на гърба си, релаксирайте напълно и вдишайте / издишайте дълбоко 10 пъти. Разхождайте се след хранене.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари