Мария Василева: Мит е свалянето на килограми чрез тренировки за корем

1
Тялото само избира откъде да извлече мазнините, заяви треньорът и кинезитерапевт
Тялото само избира откъде да извлече мазнините, заяви треньорът и кинезитерапевт

Тялото само избира откъде да извлече мазнините, заяви треньорът и кинезитерапевт

Хората масово страдат от двигателни проблеми, а част от тях могат да се решат, твърди Мария Василева - личен треньор, кондиционен треньор и кинезитерапевт, бивш инструктор по ски и сноуборд. Гост в предаването „Нощен Хоризонт“ по БНР.

Най-честите двигателни проблеми са дюстабан, болки в колене, в кръста и проблеми в рамене и болки в ръцете, разказва тя. - Основно се получават изкривявания на гръбначния стълб. Човек е устроен така, че да не седи дълго седнал, а трябва да е в някакво движение. Но пък няма ограничения във възрастта, когато става за тренировки - имам клиентка е на 70 години.

За причината за проблемите тя обяснява: „Те може да идват и от гените, но със спорт могат да се коригират много неща, включително проблеми по наследство. Натрупването на мускулна маса създава по-силен метаболизъм, който е в основата на химични процеси в тялото и който ни дава възможност да променим имунната защита. Трябва да се работи върху еластичността на мускула, за да не атрофира. Той трябва да бъде и натоварван, и разтяган. Ако хората се сещаха превантивно за тези неща, нямаше да ги има доста от болестите, които отслабват организма.

Дюстабанът е често срещан проблем при по-младите и често не му се обръща внимание и той остава за цял живот. Може би 95 процента от проблемите с дюстабана не са ставни, а мускулни и те могат да се решат в рамките на няколко месеца до година. Когато обаче проблемът е ставен, както при херниите, можем само да спрем процеса.

Как се поддържа най-добре хармонична мускулатура? „Със свободни тежести – собственото тегло, щанги и гири. Те са по-различни от машините (тренажорите, б.а.), които не позволяват на мускулатурата да се развива балансирано.

Какво представлява завършването на цикъла на възстановяване? „Има момент, в който хората са способни вече сами да тренират и да се поддържат, но не трябва да спират. А когато си изградил мускулната маса, е по-лесно тя да се поддържа, буквално с тежка едночасова тренировка на седмица. Въпросът е да се не спира. Освен това спортът лекува и психически проблеми - страх, притеснения, депресии. С тежки тренировки се отделят молекули, които подобряват метаболизма, а това влияе на ендокринната система, която е в основата на всички химични процеси. Психиката е химия.

Мария е учила приложна математика и информатика, но не става IT специалист, защото: „усетих, че спортът е моето призвание и нямах нотка колебание. Да, в онази специалност се изкарват добри пари, но най-добрите се изкарват с това, което наистина обичаш.

В моята зала мъжете и жените са почти 50 на 50, може би жените са малко повече. Тренировките за двата пола са еднакви, само тежестите са различни.

Срещат ли се често по улиците хармонични хора като физика и анатомия, по външни белези? „Не се срещат често. Всъщност, идеалният човек не е „нацепен“, той е развил функционална сила. Ние не целим уголемяване на мускула. Той трудно променя обема си, освен ако не се взимат допълнителни химии.

Впечатлението е, че жените тренират предимно за седалищните и коремните мускули, вярно ли е? „Има смисъл да бъдат тренирани седалищните мускули не заради това да изглеждаш естетически добре, а защото това е най-силният мускул в нашето тяло и засилвайки го, той харчи много енергия и така жената може да регулира много успешно килограмите си. Косвено има логика. Колкото до коремните мускули, жените тренират, защото идеята е, че така тялото им ще изчисти мазнините в тази област, но това е мит. Тялото само избира откъде да извлече мазнините. И е абсолютно вредно да се стремим да изчистим всички мазнини, защото има такива, които са необходими. При мъжете са между 7-9 процента от теглото, при жените са повече – между 11 и 15 процента.

По отношение на хранителния режим тя е противник на хранителните добавки и не препоръчва протеиновите барове. „В тях има много захари, а за смесването на захар и протеин се твърди че пречи на усвояването на протеина. В чистата си форма протеинът под формата на месо, без въглехидрати, е най-пълноценният начин на хранене.

При свалянето на килограми какво е съотношението между спорт и хранене? „Спортът не трябва да се ограничава, храненето играе около роля около 50-60 процента.“

Кога трябва да ядем? „Човек трябва да се храни когато огладнее. Ние ядем преди да сме огладнели. А при свалянето на килограми, дългото гладуване забавя метаболизма, а всъщност ние залагаме на силния метаболизъм, за да регулираме.“

Как се мери нивото на мазнините? „Най-точният метод е с калипер, чрез измерване на гънки на тялото. Чрез него се измерва и активната маса, която е важно да се променя и да се увеличава. Кантарът не може да покаже тези резултати, защото в началото хората качват активна маса, но започват да горят пасивно тегло и това не може да се отчете.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари