Признаци, че имаме дефицит на цинк

0
Цинкът контролира метаболизма, растежа на клетките, дори ефективността на сетивата
Цинкът контролира метаболизма, растежа на клетките, дори ефективността на сетивата

Цинкът е важен минерал, отговарящ за много различни функции в тялото.

Имунната система не може да работи добре без него, предава az-jenata. Цинкът контролира метаболизма, растежа на клетките, дори ефективността на сетивата.

Цинк може да се приема като хранителна добавка при значителен дефицит, но се среща и в някои храни, като семена, бобови, морски дарове, млечни продукти.

Недостигът на цинк се среща по-често при по-възрастни хора и при вегетарианци, наблягащи на растителни храни.

Кои са неочакваните признаци, че страдате от дефицит на цинк?

  • Косопад

Ниските нива на цинк могат да предизвикат падане на косата. Дефицитът на важния минерал предизвиква и изтъняване и накъсване на косъма.

  • Акне

Цинкът участва в различни процеси в клетките на кожата. Той е противовъзпалителен агент, потискащ развитието на акне. При недостиг на цинк, особено в по-тежки форми, е възможно да се появят гнойни пробиви по кожата. Дефицитът на цинк предизвиква омазняване и натрупване на бактерии в порите на кожата.

  • Имате хронично заболяване

Дефицитът на цинк се свързва с различни хронични заболявания като диабет, болест на Алцхаймер, атеросклероза, неврологични заболявания, автоимунни заболявания.

  • Незаздравяващи рани

Трудното оздравяване на раните е характерно за диабетиците, но и за страдащите от дефицит на цинк. Този минерал участва в процесите на делене и ремонтиране на клетките, от което зависи и правилното оздравяване на тъканите.

  • Зрението се влошава

Очите съдържат висока концентрация цинк в тъканите си, особено в ретината. При дефицит на цинк се затруднява транспортът и усвояването на витамин А, така важен за доброто зрение.

  • Вкусът на храната се променя

Цинкът играе важна роля в ефективността на сетивата, включително вкус и мирис. Хората с недостиг на цинк в организма си изпитват трудности да усещат вкуса и миризмата на храната.

  • Проблеми със слуха

При тежки форми на дефицит на цинк в организма може да настъпят значителни затруднение във функцията на слуховия апарат. Може да се появи шум в ушите, бучене, намаляване на слуха.

  • Спиране на растежа

Този симптом си личи най-много при децата. При недостатъчно количество цинк в диетата, клетките спират или значително забавят развитието си. Тежкият дефицит на цинк може значително да забави растежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари