Германия вече доставя оръжия на Украйна

1
За първи път Берлин нарушава политиката си след Втората световна война да не доставя свои оръжия в точки на конфликти по света
За първи път Берлин нарушава политиката си след Втората световна война да не доставя свои оръжия в точки на конфликти по света Снимка: Ройтерс

Германия вече доставя на Украйна оръжия от запасите на Бундесвера, заяви говорител на правителството, цитиран от ДПА.

За първи път Берлин нарушава политиката си след Втората световна война да не доставя свои оръжия в точки на конфликти по света. 

Украинските въоръжени сили ще получат 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети земя-въздух "Стингър", уточни той.

По-рано правителството разреши на Естония да достави на Украйна гаубици Д-30, калибър 122 мм, от стари източногермански запаси. Берлин разреши и на Нидерландия да достави 400 произведени в Германия ръчни противотанкови оръжия.

Според федералното министерство на икономиката и климата вчера е било одобрено също доставянето на Украйна на 14 бронирани машини със специална защита.

Освен това Германия ще достави 10 000 тона гориво на Украйна през Полша. Обмисля се и допълнителна помощ.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Берлин да достави на Украйна оръжие. "Германия обяви, че ще достави на Украйна противотанкови гранатомети и ракети "Стингър". Продължавайте така, Олаф Щолц! Коалицията против войната в действие!", написа в Туитър Зеленски, цитиран от Франс прес.

Новият пакет от помощи за Украйна на стойност 350 милиона долара включва противотанково, стрелково оръжие, бронежилетки и различни боеприпаси, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс. Говорител на Държавния департамент каза, че военната техника включва и системи за противовъздушна отбрана.

Франция също обяви, че ще предостави на украинските власти допълнително отбранително оборудване, както и гориво, но не навлезе в подробности.

Френският генерален щаб съобщи вчера, че до края на следващата седмица общо над 9500 френски войници ще бъдат пряко мобилизирани или поставени в бойна готовност във връзка с руското нахлуване в Украйна, посочва АФП.

"Ще има над 1500 френски войници, които ще участват пряко в мисии по укрепване на позициите на НАТО на Източния фланг", отбеляза генщабът. Около 8000 френски военни ще са в състояние на готовност, допълни той.

Френският президент Еманюел Макрон се е обадил към полунощ снощи на своя украински колега Зеленски, който му благодарил, че е отговорил на молбите на Украйна да й се предостави отбранителна военна техника.

Латвия съобщи, че изпраща допълнителна военна помощ и хуманитарни продукти в Украйна. Министърът на отбраната Артис Пабрикс каза, че 30 камиона с каски, суха храна, медицинска апаратура и лекарства вече пътува за Украйна. Ще бъдат доставени също значително количество боеприпаси, отбеляза министърът.

Европейският съюз ще улесни доставянето на военна помощ в Украйна, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър, без да посочи подробности.

Над 20 хил. автомата са раздадени на доброволци, за да се включат в отбраната на Киев, съобщи снощи военният министър на Украйна. Има и стотици раздадени на доброволци гранатомети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Иван
    Така е,пьлно е с главорези и убийци,,много добре прави Путин,да ги избие,всичките!Избиват обикновените хорица!Ужаса е пьлен там!
  • 5
    5
    ESLUDI
    ЕС луди ли са или са дрогирани да ги подкрепят тия главорези, мутрите на зеленския. Разправя, че имало руски диверсанти из градовете, а то мирни хора украинци, които не искат да му слугуват и да стрелят и украинските главорезите направо пред блоковете ги застрелват, от колите им ги вадят пред жените и децата им ги измъкват и ги убиват. Кои са изродите - истината излиза наяве, след първоначалният шок, всичко ще се разбере.
  • 5
    4
    !!!
    Вие съгласни ли сте вноската ни за членство в ЕС да отива за финансиране и въоръжаване на дрогирани нацисти, включително и в Украйна? Урсула от името на кого говори и някой пита ли европейските граждани, вкл. и българските дали са съгласни???
  • 7
    3
    verno 1i2
    Нацизмът и фашизмът много трвожно се надигаха в Европа с подкрепата на САЩ в последните 15 години. Дори внуците на Мусолини печелеха регионалните избори в Италия, също и в Рим и това минаваше някак незабелязано, но стигнаха прекалено далеч, дано Русия пак да ги спре.
  • 9
    2
    Стоян
    Приматите се избиват,другите тьргуват с оръжие!Да ги нападат,да ги избият,в Украйна са бандити и главорези,правилно ги напада Путин!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари