Канада се обяви против касетъчните боеприпаси за Украйна

3
Въздействието на този вид оръжие върху цивилни и деца е спорно
Въздействието на този вид оръжие върху цивилни и деца е спорно Снимка: ЕПА / БГНЕС

Въздействието на този вид оръжие върху цивилни и деца е спорно

Канада се обяви против използването на касетъчни боеприпаси, каквито Съединените щати обещаха да предоставят на Украйна за нейната контраофанзива срещу руските окупационни сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера канадското правителство потвърди, че ще продължи да се придържа към конвенцията от Осло, която забранява този спорен вид оръжие. "Ние не подкрепяме използването на касетъчни боеприпаси и сме ангажирани с това да бъде сложен край на въздействието на касетъчните боеприпаси върху цивилни, особено деца", пише в изявлението.

Либералното канадско правителство на премиера Джъстин Трюдо излезе с тази позиция, въпреки че е един от най-гласовитите поддръжници на Украйна и от миналата година ѝ обеща милиарди долари финансова, военна, хуманитарна и друга помощ, отбелязва Ройтерс.

В петък Съединените щати обявиха, че ще предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна като част от нов пакет военна помощ за нея в размер на 800 милиона долара.

Киев приветства решението на Вашингтон и обеща да използва тези оръжия само за да освободи окупирани украински територии, но не и за атаки на руска земя.

Друг американски съюзник освен Канада - Германия, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обаче се обявиха против изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари