Парламентът задължи изпълнителната власт да подкрепи увеличение на пенсиите

0
Увеличението от 11% е в сила от 1 юли
Увеличението от 11% е в сила от 1 юли Снимка: Dunavmost /Архив

Увеличението от 11% е в сила от 1 юли

Парламентът задължи представителите на изпълнителната власт в надзорния съвет на НОИ да подкрепят осъвременяването на пенсиите с 11%. Това се случва след като вече решението за увеличение с 11% от 1 юли беше взето от НОИ.

Миналата седмица Надзорния съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от 1 юли да е с 11%. Доклад на експерти от института показваше, че по Швейцарското правило осъвременяването на пенсиите трябва да е с 10%, тъй като средният осигурителен доход и инфлацията са се повишили с по-малко от прогнозираното в края на миналата година.

Ресорният служебен министър обаче, внесе предложение увеличението да е с предвидените 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., съобщава БНТ. Предложението беше прието като решението е окончателно.

"Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 година с 11%. Единственото, което може да направи министър-председателят да речем, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент и аз го направих. Не знам защо сте го пропуснали. Но това са, пак да кажа, за 10 човека - останалите шест, които са гласували, са представители на работодателски и на синдикални организации. Там не виждам по какъв начин може да повлияе министър-председателят", заяви Димитър Главчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Големи кандърми
    Пенсиите винаги им бъркат в г@а на някои депутати.За себе си гласуват с две ръце и два крака и все си увеличават приходите.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари