Планински спасители тестваха летящи раници в Румъния

3

Час и половина пешеходен маршрут бе изминат само за две минути

Планински спасители от окръг Алба в Трансилвания тестваха първата раница, с която могат да летят, за да стигат по-бързо до мястото за интервенции. Час и половина пешеходен маршрут бе изминат само за две минути, съобщават от Департамента за извънредни ситуации на Румъния, предаде БТА.

С такова високоефективно оборудване хора, ранени в планината, могат да получат първа помощ само за няколко минути. Спасителят, който ползва раницата, не може да транспортира болни. Основната му цел е да окаже първа помощ бързо, докато хеликоптерът или наземният екипаж пристигнат”, обясни ръководителят на Департамента за извънредни ситуации и създател на системата за спешна помощ в Румъния Раед Арафат.

През тези дни департаментът организира заедно с производителите на оборудването тестове, за да се види как могат да бъдат интегрирани в Румъния.

Ще мине време, докато намерим решения да има такива съоръжения в страната. Става въпрос за финансиране, за концепция, за набиране на персонал, който обслужва раниците”, уточни д-р Раед Арафат.

Курсът за работа с устройството, наречено Jet Pack, продължава четири седмици. Цената му започва от 380 000 паунда (866 400 лв.). То вече се използва във Великобритания и Ирландия.

В Румъния тестваха летателния костюм на "Железния човек", написаха местни медии, които правят паралел с американски филм от 2008 г., базиран на едноименния герой на Марвел Комикс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ...
    Къде е Румъния, къде сме ние? Борим се за Шенген и еврозоната? Глупости. Румънците се борят. А ние им висим на шията, като воденичен камък.
  • 3
    1
    хаха
    хората какви неща подготвят докато в нашата кочина все още няма функциониращо хеликоптерно спасяване - единствената държава в Европа! Така става когато една държава се ръководи от ченгета и мафиоти. Нищо чудно, че все повече млади хора напускат с целите си фамилии. И то напускат най-образованите и съвестните, тези които спазват законите и плащат данъците си, а насреща получават единствено незаконни действия от държавни служители.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари