Населението на Русе продължава да намалява

3
В сравнение с предходната година населението на областта намалява с близо 1800 души
В сравнение с предходната година населението на областта намалява с близо 1800 души Видео: Кис 13

В сравнение с предходната година населението на областта намалява с близо 1800 души

Това показват данните на Териториалното статистическо бюро за миналата година. Според анализа, то се е свило с близо 1800 души, като е избегнат дори по-голям срив, заради повечето хора, които са се заселили в областта, отколкото са я напуснали.

Към края на 2023 в област Русе живеят 187 830 души, което представлява 2.9% от населението на България. В сравнение с предходната година населението на областта намалява с близо 1800 души. В градовете на област Русе живеят малко над 146 000 души, или около 78% от всички, а в селата – близо 41 500 души, или 22% от населението на областта. Най-много жители има община Русе – над 138 000 души, а най-малко в община Борово – около 3900.

След 1990 година демографското развитие на областта се характеризира с отрицателен естествен прираст. Това е разликата в броя на родените и починалите, които през миналата година са съответно 1379 и 3406 души, предава Кис 13.

През 2023 година в резултат на отрицателният естествен прираст населението на област Русе е намаляло с 2027 души, което измерено чрез коефициента на естествен прираст е -10.7‰. В градовете на областта е минус 8.4‰, а в селата - минус 19.1‰.

През 2023 година всички общини в областта имат отрицателен естествен прираст. С най-малки по стойност коефициенти са общините Русе (-8.4‰) и Ветово (-11.0‰). С най-голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст са общините Ценово (-27.0‰), Иваново (-25.5‰) и Борово (-21.9‰).

Друг основен фактор за демографските процеси е миграцията (механичен прираст), благодарение на която Русенска област успява да компенсира донякъде отрицателния естествен прираст.

Съществено влияние върху броя и структурите на населението в област Русе оказва механичния прираст, който през 2023 година е положителен - +234 души. Това означава, че повече хора са се заселили в региона, отколкото са я напуснали.

Заселилите се лица в област Русе са 3454. 857 от тях идват от чужбина. Напусналите областта са 3220 души. Най-голям механичен прираст има в общините Ветово (10.0‰), Борово (9.3‰) и Иваново (8.0‰).

Средната възраст на населението в Русенска област е малко над 47 години, показват още данните на НСИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    31
    Владо
    То всичко в този град е на "Събуй гащи" .Бягайте от този град и си плюйте в пазвата да не попадате на такъв кмет като Пенчо Милков.
  • 2
    30
    Институт за Пропаганда и...
    Лихтенщайн. Население - 39327 души. Много висок жизнен стандарт. Офшорка. Супер добре са си. Не квичат като болни прасета , че били намалявали или че били на изчезване или подобни глупости.
  • -1
    29
    Дедо ви Маркс
    Що ревете ся, искахте да няма комунизъм, всичко да бъдело свободно, всеки да живеел там дето си поиска, що ревете ся? Ееех, тъпанари....
  • 1
    28
    Paci
    Факт е също, че интегрираните хора обслужват и поддържат тези групи. С пари за помощи и надбавки, дори с почистване след тях. Я само си представете всички , които се набиха в апартаментите напоследък и премахват стени, къртят носещи конструкции без контрол на институциите, домоуправител. Сега един такъв малоумник с перфоратор за 100 лева може да нанесе непоправими щети на обществени сгради.
  • 13
    27
    Ясно е
    Как няма да намалява като комунисти и пребоядисани в синьо техни бивши съпартийци управляват и областта и страната. Селяния като ненаялият и ненакрадилият се Билюй паша ефенди заедно с пънчевата подлога управляват пък общината. Синът на бивш първи секретар на градски комитет в Бяла е милионер по годишна заплата и доходи като собственик на едно специално заведение в квартал Здравец и какви ли не още недоразумения на човечеството и природата.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари