Зукърбърг заяви на Меркел, че фейсбук ще се бори срещу расистките послания

0
По-рано Меркел заяви, че правителствата няма да могат да изпълнят сами амбициозните си цели за развитие
По-рано Меркел заяви, че правителствата няма да могат да изпълнят сами амбициозните си цели за развитие

Германският канцлер Ангела Меркел е получила уверение от създателя на фейсбук Марк Зукърбърг, че компанията му ще се бори срещу расистките и ксенофобските коментари в социалната мрежа, пише "Дойче веле" днес. Двамата се срещнаха и разговаряха по време на срещата на върха на ООН за развитие.

Според агенция ТАСС Меркел е изказала пред Марк Зукърбърг недоволството си, че ръководството на мрежата не отчита призивите на Берлин за противодействие на разпространяването на расистки и ксенофобски послания. Въпросът е актуален за Германия, към която се стичат огромно количество бежанци, отбелязва агенцията.

Разговорът между двамата е проведен по време на срещата на върха в Ню Йорк, която се излъчва на живо. Меркел е попитала дали Зукърбърг има намерения да подобри положението, на което той е отговорил утвърдително, твърди германската медия "Дойче веле".

В средата на септември германският министър на правосъдието Хайко Маас се срещна с представители на фейсбук в Берлин след публикуването на редица екстремистки, десни и расистки коментари за бежанците в социалната платформа.

Маас е изразил недоумение, че снимки, смятани за неприлични, са били бързо изтривани, а в същото време постинги, които насаждат омраза, често са били оставяни на фейсбук страниците дори след като потребители са сигнализирали и са се оплаквали. По време на срещата беше договорено да се създаде работна група за решаване на проблема с речта на омразата в интернет.

Тогава и канцлерът Меркел също призова фейсбук да предприеме мерки за борба с масови подстрекателства. "Когато хората в социалните мрежи се занимават с настройването на една част от населението срещу друга част, не само държавата трябва да им противодейства, но и компанията "Фейсбук" трябва да се бори с разпространението на подобни изказвания", подчерта Меркел. Тя посочи, че социалната мрежа вече има правила в тази насока, но остава те да се приложат на практика.

Интернет за всички

По време на срещата на върха на ООН, която цели да формулира мерки за изкореняване на крайната бедност до 2030 г., Зукърбърг заедно с основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс обещаха да работят за интернет достъп за всички хора по света до 2020 г. Зукърбърг обеща да работи съвместно с ООН и за да осигури интернет достъп в бежанските лагери.

"Когато хората имат достъп до инструментите и знанията на интернет, те имат достъп до възможности, които правят живота по-добър за всички", се казва в декларация, подписана от Зукърбърг, Бил и Мелинда Гейтс.

Интернет е основен двигател на социалния и икономическия напредък в наши дни. Зукърбърг заяви, че достъпът до интернет трябва да бъде в центъра на глобалното развитие.

По-рано Меркел заяви, че правителствата няма да могат да изпълнят сами амбициозните цели за развитие, поставени на срещата на високо равнище на ООН. "Имаме нужда от помощта на гражданското общество и на икономическите среди," подчерта германската канцлерка, цитирана от ДПА, по време на официален обяд с правителствени и бизнес лидери.

Певецът Боно заяви, че частният сектор играе важна роля в развитието, и подчерта, че въпреки корупцията и експлоатацията компаниите не са неморални, а аморални. Техните ръководители трябва да ги насочват как да действат. Точно частният сектор и търговията ще дадат възможност на хората да се спасят от крайната бедност. Боно благодари на Меркел за лидерската й позиция в европейската бежанска криза. "Това е лидерство, което отдавна не сме виждали на глобалната сцена", подчерта той.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари