Златото достигна рекордни ценови нива

0
Само в рамките пет сесии на търговия благородният метал повиши цента си с близо 100 долара за унция
Само в рамките пет сесии на търговия благородният метал повиши цента си с близо 100 долара за унция

Само в рамките пет сесии на търговия благородният метал повиши цента си с близо 100 долара за унция

Златото поскъпна до рекордни ценови нива по време на търговията във вторник с оглед на очакванията за старт на понижение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ през следващите месеци и на фона на редица геополитически рискове.

Благородният метал поскъпна по време на следобедната европейска търговия до нов исторически връх от 2141 долара за унция, преодолявайки предишното рекордно ценово ниво от 2135 долара от 4-ти декември 2023 г.

Само в рамките на последните пет сесии на търговия златото повиши цента си с близо 100 долара за унция в резултат на комбинацията от очакванията за скорошно начало на разхлабване на паричната политика (понижаване на лихвите) от страна на водещите централни банки, геополитическите напрежение и рисковете от отдръпване на инвеститорите от пазарите на акции (от фондовите борси).

Рязкото поскъпване на благородния метал е в резултат и на удивително агресивното закупуване на злато, ползващо се със статута на финансово убежище, от страна на централни банки и китайски инвеститори.

Нарастващият риск от низходяща корекция на фондовите борси с оглед на серия слаби промишлени американски данни, оповестени в края на миналата работна седмица, могат да е убедят някои инвеститори да се преместят от акции към златото, коментира за Блумбърг Оле Хансен, стоков стратег в банката Saxo Bank. Същевременно тези по-слаби данни доведоха до намаляване на доходността на държавните облигации на САЩ, което кара част от инвеститорите да прибегнат до покупките на по-рискови активи като златото.

Въпреки че все още няма яснота, когато Фед на САЩ ще започне да понижава лихвите, признаците, че този момент приближава, подкрепят възходящото рали на златото, което е в сила от средата на февруари насам. Суаповите парични пазари оценяват на около 60% вероятността за първо намаление на американските лихвени ставки през юни, като това е по-висока вероятност спрямо началото на миналия месец. По-ниските разходи по заеми обикновено са положителни за благородния метал, който не предлага никаква лихвена доходност.

Същевременно през първите месеци на настоящата година ролята на златото като "актив-убежище" се подчертава от повишените геополитически рискове, като атаките на хутите срещу корабоплаването в Червено море показват ескалиране на напрежението в Близкия изток. Икономическите проблеми на Китай и президентските избори в САЩ в края на годината правят благородния метал допълнително привлекателен "актив-убежище".

Трябва да се има предвид, че на теория златото би трябвало да продължи да поскъпва, за да достигне своите инфлационно-коригирани върхове преди повече от десетилетие. Златото е поскъпнало с повече от 600% от началото на хилядолетието, въпреки че коригирано спрямо инфлацията, остава под пика от 850 долара за унция, достигнат през януари 1980 г., като в наши дни това би било еквивалентно на ценови връх от над 3000 долара, съобщава БНР.

В краткосрочен план обаче, подобно на драматичното поскъпване на водещата криптовалута Биткойн по-рано днес точно под нейния рекорден ценови връх от ноември 2021 г., цената на златото също изглежда уязвима към краткосрочна низходяща корекция.

"Смятаме, че настоящата възходящо рали е крехко. Няма да се изненадаме да видим малка корекция надолу през следващите дни на фона на реализирането на печалби", коментира за Блумбърг Ту Лан Нгуен, ръководител на анализаторския отдел за стоковите пазари на немската банка Commerzbank.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари