Зеленски поиска 55 милиарда долара за възстановяване на критична инфраструктура

1
Кристалина Георгиева откликна на апела на украинския президент
Кристалина Георгиева откликна на апела на украинския президент Снимка: Фейсбук

Кристалина Георгиева откликна на апела на украинския президент

Украинският президент Володимир Зеленски призова международните финансови донори да увеличат подкрепата си за страната му и заяви, че тя се нуждае от още средства за възстановяването на училища и домове, разрушени от руските бомбардировки, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Той направи видеообръщение пред участниците в годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон и поиска близо 55 милиарда долара. От тях 38 милиарда са необходими за покриването на бюджетния дефицит за следващата година, а 17 милиарда – за да започне възстановяването на критична инфраструктура.

"Колкото по-голяма подкрепа получи Украйна сега, толкова по-скоро ще сложим край на руската война. А постигането на по-голяма стабилност възможно най-скоро ще гарантира, че тази жестока война няма да се разпространи и в други държави“, каза украинският държавен глава.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Дейвид Малпас и американската министърка на финансите Джанет Йелън подчертаха решимостта на международната общност да продължи да подкрепя Украйна.

Георгиева заяви, че външната финансова помощ, от която Украйна ще се нуждае през следващата година, възлиза на между 3 и 4 милиарда долара месечно. Тези средства ще позволят на страната да поддържа икономиката си в състоянието, в което се е намирала преди началото на руската инвазия.

Георгиева допълни, че през тази година международните партньори са поели ангажимент да отпуснат на Киев 35 милиарда долара под формата на безвъзмездни средства и заеми. Тези пари ще покрият финансовите нужди на Украйна за тази година, но за следващата ще трябват още много средства.

Йелън от своя страна посочи, че през идните седмици САЩ ще отпуснат още 4,5 милиарда долара безвъзмездна помощ на Киев, с което финансовата подкрепа, оказана от Вашингтон от началото на войната, ще достигне 13 милиарда долара.

Георгиева допълни, че МВФ планира да започне работа с украинските властите за създаването на нов "Украински икономически форум", който по предложение на Зеленски ще обменя информация за страната, ще проверява финансовите ѝ нужди и ще координира политики за макроикономическото ѝ развитие.

Миналата седмица МВФ одобри нови 1,3 милиарда долара чрез нов механизъм за спешно финансиране, свързано с продоволствения шок в Украйна. Новите средства са в допълнение към одобреното през март спешно финансиране в размер на 1,4 млрд. долара. МВФ отпусна на Киев и 2,2 млрд. долара чрез административна сметка, обясни Георгиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    8
    Потребител
    До шестия умник: Пробити ми американски мозъко а случайно да имаш някаква информация кой води по точки в ядрената игра м?! В Европа една камара ядрени централи има включително и тук в БГ - така. Достатъчно е един ядрен саботаж да има и 2/3 от континента го няма. Всичко стана платено застъпвам се за думите ти примерно ако ти дадат 100 хил. при условие, че взривиш една такава централа няма ли да го изпълниш това условие. Сигурно си прекалил днес следобед с м@риху@н@т@ или греша. А знаеш ли колко е стойността на една гранична стойност (в математиката) жокер ти давам: има определена граница мили ми укронацисте!
  • 1
    7
    да
    Няма проблеми, след като успешно възспира гнусната и жалка азиатска паплач, ще получи каквото е необходимо, за да пази цивилизования свят от руската чума.
  • 1
    6
    До петия "умник"
    Ако това наричаш, че украинците не знаят как се води бой, то тогава кое ли приемаш че е умение. Ако си извадиш главата от седалището, което явно използваш само до WC, ще видиш, че именно "могучая" и непобедимая" армия яде такъв бой, ме отсътъпва. Въпеки че й помагат чеченски и сирийски главорези. Зеленски е смел държавник и президент, който много добре разбира, че в момента залогът е свободата не само на неговия народ, но и на половин Европа. Всички трябва да сме благодарни на Украйна, че спират путлеровата чума. Слава на Украйна! Победа
  • -4
    5
    Потребител
    Тоз ми прилича на пропаднал комарджия, който не спира да губи от залози :). Милиардите долари фин. помощ може да ги усвои, но не и уменията да води военните действия. Само реве и се оплаква и много смешен става с изказвания от вида: "руските терористи не спират да ни обстрелват" с какво бе Зеленски аха от въздух с ракети, но само, че не ми приличат на терористи тези които летят със Миг-овете и Су-та :)
  • -1
    4
    до 3
    Във Франция и Англия вече се редят. Вече има стотици хиляди по улиците защото не могат да си плащат сметките, протести има и в Германия. Но пустите му демократични и свободни медии, както и солови мисирки ни занимават с други неща. То и през соца беше така, отклоняваше се вниманието от главното. Сега е нещо средно между социализъм, фашизъм и Инквизиция в ЕС.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари