Дядо и внук тръгнаха на поклонническо пътуване от Канада до България

1

Професор Николай Томов напуска България през 1985 година, а 22-годишният Борис е активен състезател по ММА

Дядо и внук преминават хиляди километри от Канада и Франция, за да посрещнат заедно Великден в България. Двамата ще посетят едни от най-светите места у нас, обединени в поклонническо пътуване към корените си.

Професор Николай Томов напуска България през 1985 година заради конфликт с режима и се установява във Франция. Завършва Сорбоната и работи като журналист, документалист и преподавател. Сега професорът води в родината си своя внук Борис Бержерон, който е роден в Канада, информира БНТ.

"Въпреки че е в Канада и баща му е католик, той открай време има интерес към православието и е практикуващ славянин, това е, което е гордост за един дядо, разбира се", казва Николай Томов.

22-годишният Борис е активен състезател по ММА и неведнъж е излизал на ринга с българското знаме. В родния му Монреал няма българска църква, затова редовно посещава руски православен храм.

"Когато ме питат за вярата, за мен тя е очевидна. Виждам Бог навсякъде, където отида. Знаете ли, всеки път, когато погледна нещо, когато погледна какво се случва в света, виждам действието на Бога", коментира Борис Бержерон.

В Пловдив Борис е за първи път, но вече е посетил заедно с дядо си храмове в София и Варна.

"Бяхме в София и се изненада, че тук църквите са пълни. Мина през всичките - "Александър Невски", Руската, "Седмочисленици", "Света Неделя", посочи Николай Томов.

"О, да, много е различно, защото в България по-голямата част от населението е православно. В Монреал по-голямата част от хората не изповядват никаква религия", добави Борис Бержерон.

След като Борис опознае вековната история на Пловдив, двамата с дядо му ще посетят и други туристически дестинации у нас.

"За първи път ще се запознае с историята на България и самият той, като понеже е кръстен Борис, от няколко дни чете за княз Борис, за цар Борис, гледа филмчета и така нататък", разказва Николай Томов.

"Наистина е добър момент. Когато виждам, че хората имат вяра, когато виждам кръста, българското знаме, за мен това означава, че това е много горда страна", посочва Борис Бержерон.

Въпреки че в дома на Борис в Канада също посрещат Великден с козунак и боядисани яйца, тази година той за първи път ще усети традиционната атмосфера в дома на пловдивско семейство. А след края на обиколката из България, ще опише в книга светините, които е видял в родината на дядо си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Васо
    Дядко му не само се отрекъл от Нългария, а и от православието. Да се намести по-добре в новата йерархия. Не е желан тук Да се маха.
  • 3
    1
    dgd
    Невъзвращенец - разстрел на границата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари