Световната банка: Изоставате в борбата с бедността

0
Това показва доклад, посветен на държавните финанси у нас
Това показва доклад, посветен на държавните финанси у нас

Това показва доклад, посветен на държавните финанси у нас

България изостава в събираемостта на данъци, образованието и борбата с бедността. Това показва доклад на Световната банка посветен на държавните финанси у нас. Сериозен проблем също така остават обществените поръчки, при които риска от корупция не намалява. Според доклада, страната ни губи близо 1,3 милиарда лева заради слабости при възлагането на поръчки. От институцията предупреждават още, че ако страната ни не вземе достатъчно мерки на време, растежът на икономиката ще се забави до 1,5% през 2050 година.

Водената от държавата политика през бюджета не подобрява положението на бедните хора у нас, както и на децата, растящи в бедност, показва доклада на Световната банка. По последни данни, у нас детската бедност е около 30%, съобщава БНТ.

"Детските надбавки, различните помощи за семействата имат значително въздействие и именно това е едно от посланията на нашия доклад, че може да се върви в посока засилване на адекватността на тези мерки, тоест да са по-значителни като дял за най-нуждаещите се и подобряване на таргетирането - да достигат до тези, които имат нужда от тях", каза Десислава Николова, старши икономист в офиса на Световната банка в България.

Според доклада увеличението на парите за образование не го подобрява.

"За съжаление може би няма да изненадам никого с това, че за пореден път доказваме, че липсва връзка между разходите на ученик и резултатите от обучението, както на общинско ниво, така и на индивидуално", каза още Десислава Николова.

Световната банка посочва, че около 10% от приходите от ДДС не се събират. Сериозна бележка беше отправена и от липсата на достатъчно мерки, които да гарантират растеж на икономиката. Ако продължи по този начин страната ни ще забави ръста си до 1,25% през 2050 година. Не по този начин виждат нещата от Министерството на финансите.

"Брутният ни вътрешен продукт е на най-високото си ниво изобщо в историята. Българската икономика е в постоянен растеж и бележи рекорд след рекорд", каза Георги Клисурски, зам.-министър на финансите.

Очакваният ръст от финансовото ведомство е до 4-5% годишно през следващите десет години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Аре у лево!
    Като се спомене думата банка се сещам за мръсни, долни, подли, алчни евреи. В България – един арменец. Та ... да си ебете майките лакоми, кърлежи кръвосмучеши, нямаме нужда от вас и не можете да ни давате наклон!
  • 9
    1
    Незнаен
    Да изоставането е с около 34 години
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари