Световната банка: Европа трябва да помогне финансово за възстановяването на Украйна

1
Размерът на опустошенията е плашещ, каза шефът на Световната банка Дейвид Малпас
Размерът на опустошенията е плашещ, каза шефът на Световната банка Дейвид Малпас Снимка: ЕПА / БГНЕС

Размерът на опустошенията е плашещ, каза шефът на Световната банка Дейвид Малпас

"Световната банка е готова да изпълни ролята си във възстановяването на Украйна след опустошението от руската инвазия, но международните финансови институции не могат да поемат сами съответните суми и западноевропейските страни ще трябва да дадат пари", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас във вторник (11 април), предаде EURACTIV.

Малпас, който участва в пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, отбеляза, че Световната банка е изиграла голяма роля във възстановяването на стоманодобивната индустрия в Европа след Втората световна война и може да изиграе подобна роля в Украйна.

„Но размерът на опустошенията е плашещ“, каза той, цитирайки скорошна оценка, че възстановяването на икономиката на Украйна ще струва 411 милиарда долара, или 2,6 пъти очаквания брутен вътрешен продукт за 2022 година. Сумата, изчислена от Световната банка, Организацията на обединените нации, Европейската комисия и Украйна, е нараснало рязко спрямо оценката от 349 милиарда долара, публикувана миналия септември.

Общите ангажименти на Световната банка през 2022 година възлизат на 75 милиарда долара, което е 50% увеличение от средното ниво.

"Европейският съюз разполага с големи финансови суми, които може да бъдат използвани", каза Малпас.

„Банката е готова да изиграе своята роля в реконструкцията, но трябва да уточним, че сумата за възстановяване на електроенергийния сектор, пътния сектор, железопътния сектор е много по-голяма спрямо размера в отчетите на международните финансови институции“, каза той.

Украинският президент Володимир Зеленски ще призове за продължаване на подкрепата за разкъсаната от война страна във виртуална реч в сряда пред висшите финансови служители, към които се присъединиха премиерът Денис Шмигал и министърът на финансите Сергей Марченко, които присъстват лично на срещите.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън повтори във вторник ангажимента на Вашингтон да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Тя каза, че подкрепата от Съединените щати и Европейския съюз ще изведе Украйна до края на годината, но ако войната продължи, Вашингтон ще трябва да работи с партньори, за да осигури необходимата подкрепа.

Тя отбеляза, че е създадена мултидонорска платформа за координиране на по-дългосрочен план за възстановяване. Вашингтон отдели средства и за незабавни краткосрочни нужди от реконструкция, включително възстановяване на електрическата мрежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    до 9-я
    Вярно е, но май никой не се замисля, че тук сме далече и много малки, за да знаем мотивите за това :) Понеже в същият момент се строи нова космическа станция за милиарди, както и заводи за производство на дронове и два полигона за тестове - откриват към 2000 нови работни места и всички фирми, участващи в производството са осободени от данъци....та едва ли причината е "парите свършиха". Да не говорим, че 2000 рубли са към $25 - колосална сума... поне с толкова ти се увеличи пазаруването в магазина, щото "санкциите работят". По-скоро ми прилича на "социологическо проучване на нагласите". А относно електронните повиквателни - хайде да помислим малко - как да връчиш повиквателна на човек, който е напуснал границите на страната? Мдааааа...май няма как - ето затова електронно и запор на сметки на тези, който си изнесоха парите навън и на стотиците, които си купиха украински паспорти, за да си изнесат мафиотските дейности из Европа. Както всички тук умнопишещи знаят - "монената има две страни" и даааа "истината боли". Ама по-лесно да гледаме само едната страна и да плюем
  • 3
    9
    До осмия
    Що бе, да не би Путлер да ги е сършил по-добре. А и проверих, такова предложение е направено от депутата от Държавната дума от „Справедлива Русия“ Олег Нилов. Според него за времето на "специалната военна операция" в Русия трябва да има военен данък. Също така вярно е написал човека, че системата за електронни призовки, която стартира в Русия на фона на плановете за увеличаване на числеността на армията със стотици хиляди души, ще включва автоматично забрана за напускане на руската федерация. Вместо да обиждаш и говориш самия ти опорки, напиши кое не е вярно и кое от изложеното не отговаря на истината. Ама от истаната май най-много боли, така ли е?
  • 3
    8
    Байчо ти
    Така наречения русенец изглежда е назобан соросоид. Опорката за тридневната операция не ви ли омръзна. А "самая могучая и непобедимая" си е добре, но "незалежная" отива на провал. Та да попитам, какво стана с великата пролетна контра офанзива на хохлите и връщането на Крим? Или още не са набрали достатъчно ново пушечно месо по улиците и метрото на Киев? Само да се знае, че един ден ще се разбере какви ги е надробил най-богатия артист в света. Но ще е твърде късно!
  • 2
    7
    абе русенеца
    стига с тези нови опорки бе! под всяка статия ги ръсиш!
  • -3
    6
    отново русенеца
    Първо да обясня - думата русенец означава човек роден в Русе, родителите от Русе, баби и дядовци от Русе. Честно - прародители са от Балкана - Стара планина. Ако някой е дошъл от Бесарабия в Русе, нямам против. Но повечето са вече от селата или Делиормана, както явно и ти, обиждащ на Бесарабия. За другия - не са опорки а реални факти. Защо нищо не казваш за двата нови законопроекта в Блатная - ограничаване на пътуването на мъжете и въвеждането на военен данък. Дали така би защитавал тази политика ако те ограничат да пътуваш зад граница и ако ти въведат военен данък.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари