Защо трябва да ядем скумрия?

5
Скумрията - освен вкусна, и много полезна
Скумрията - освен вкусна, и много полезна

Скумрията е богата на белтъчини, мазнини, витамини и минерали

Скумрията е една от най-популярните риби в света. Тя е вкусна, достъпна и лесна за приготвяне. Но малцина знаят, че скумрията е и много полезна за човешкия организъм.

Химическият състав на скумрията

Скумрията е богата на белтъчини, мазнини, витамини и минерали. Белтъчините в скумрията са с високо качество и се усвояват лесно от организма. Мазнините в скумрията са предимно ненаситени, които са полезни за здравето.

Ненаситените мастни киселини в скумрията

Ненаситените мастни киселини в скумрията са от типа омега-3. Омега-3 мастните киселини са важни за здравето на сърцето, мозъка и очите. Те помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, депресия и други заболявания.

Витамин B12 и витамин РР

Скумрията е добър източник на витамин B12 и витамин РР. Витамин B12 е важен за производството на червени кръвни клетки и за нормалното функциониране на нервната система. Витамин РР е важен за поддържането на здрава кожа и коса.

Други полезни вещества в скумрията

Скумрията съдържа и други полезни вещества, като калий, фосфор, флуор, сяра, цинк, хлор и натрий. Тези вещества са важни за поддържането на здраво тяло.

Защо трябва да ядем скумрия?

Скумрията е полезна за всички възрасти. Тя е особено полезна за:

  • Деца: Скумрията е добър източник на белтъчини, омега-3 мастни киселини и витамини, които са важни за растежа и развитието на децата.
  • Бременни жени: Скумрията е полезна за бременните жени, тъй като помага за развитието на мозъка и очите на плода.
  • Кърмещи жени: Скумрията е полезна за кърмещи жени, тъй като помага за образуването на мляко.
  • Възрастни: Скумрията е полезна за възрастните, тъй като помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, депресия и други заболявания.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    читател
    Това е част от истината... Има статии, които пък казват, че почти не трябва да ядем скумрия, защото съдържала много живак, и като така, допустимо било консумирането на 200 гр, веднъж месечно, което, какво ядене на скумрия е това ?!...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари