Защо разследването срещу Борислав Сарафов не може да стартира?

0
От ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България” отказаха коментар по темата
От ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България” отказаха коментар по темата

От ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България” отказаха коментар по темата

Повече от месец, след като беше избран съдия, който да разследва главния прокурор, преписката срещу изпълняващия функциите Борислав Сарафов е в изходна точка.

На два пъти Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отлагат назначаването на съдия Даниела Талева, която да провери сигнал срещу Сарафов. Мотивът - законови пропуски. Според юристи тези аргументи на Прокурорската колегия са неоснователни. Като старт на разследване за имотното състояние на близките на Борислав Сарафов може да бъде даден.

„Вторият отказ на ВСС беше на основание празнота в закона. Такава празнота не съществува. Член 411 от НПК даваше възможност тази процедура да се приложи и за престъпления, извършени от зам.-главен прокурор, посочи Иван Брегов, юрист в ИПИ, цитиран от NOVA.

От ВСС казват, че в Закона за съдебната власт пише, че въпросният съдия разследва престъпления, извършени от главния прокурор, а не и от негов заместник. Сигналът срещу Сарафов е от времето, когато той е заместник-главен прокурор. „В момента това, което прави сегашният ВСС и Прокурорската колегия е да блокира приложението на закона с много странно обяснение”, обясни адвокат Петър Славов.

Юристите разчитат в поведението на Прокурорската колегия конфликт на интереси. „Не изпадат ли в конфликт на интереси и по-конкретно самата ПК с оглед заявените симпатии, подкрепа към и.ф. главен прокурор, който както знаем няма лимит на срока, за който може да бъде на поста изпълняващ длъжността”, заяви Славов.

От ГЕРБ и „Продължаваме промяната-Демократична България” отказаха коментар по темата. Часове след запитването ни през Facebook Лена Бориславова обяви, че ПП-ДБ са внесли законопроект, с който запълват празнотата в закона.

Според Иван Брегов с днешното предложение се премахва и възможността сегашният състав на ВСС да спре процедурата, ако реши. „Направен е опит да бъде поправена тази грешка”, посочва юристът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари