Защо му е на Пеевски да става евродепутат?

0
Защо му е на бизнесмена да ходи в Брюксел ...
Защо му е на бизнесмена да ходи в Брюксел ... Снимка: БГНЕС

Той е депутатът, който не ходи на работа (дори Ахмед Доган се появяваше по-често). Занимава се с бизнес начинанията си - част от тях вече са публични, други, скрити зад схеми и офшорни компании. С майка си притежава медии, а други контролира и през тях ръководи атаки срещу тези, които задават въпроси или пишат за него. Политиците във властта, а и част от опозицията избягват да го коментира, съпартийците му също не отгоравят на въпроси за колегата. Има двойна охрана (лична и от НСО - или поне не е съобщено тя да е свалена). Пътува често до Дубай, ЦИК и ВАС не искат да проверят къде живее, разчитайки на това, което е декларирал. И без да споменаваме, че назначението му за председател на ДАНС предизвика най-дългите граждански протести, зад описанието лесно се разпознава Делян Пеевски от ДПС.

Той (втори в листата на партията) щеше да мине и през предизборната кампания като фантом, но в предпоследните два дни се появи на три места, за да неутрализира коментарите, че е кандидатът за евродепутат без нито една (участие в) проява. Близката до него телевизия Канал 3 дори обяви, че обикаля затънтени села, докато всички се питат къде е. Покрай гостуването му в две помашки села стана ясно, че му харесва да бъде представян като "един от най-влиятелните хора в държавата" (определение, което се появи в платена публикация за посещението му в сайта "Виделина"). Парадоксално това показва, че очевидно ролята и действията на депутата, които му гарантират такава позиция, са зад кулисите и на друго поле, а не на публичното, от което отсъства, пише Дневник.

В същия материал той е представен още като "утвърден политик" и "човек истински обичан и уважаван от своите избиратели"...Добавени са дори цитат, свързан с посланията на ДПС за евроизборите и ролята на младите хора, и информация, че е коментирал значението на изборите в неделя.

Пеевски вече веднъж е печелил място за евродепутат на изборите през 2014г., но тогава се отказа. По неофициална информация това е станало заради възражения от страна на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) - политическото семейство, в което ДПС членува. Официално либералите казват, че не обсъждат кандидатите на партиите-членки.

И не може да се прецени дали нещо се е променило за тези пет години и той ще бъде приет в Брюксел. Избирането му е сигурно (според прогнозите ДПС ще е трета партия на изборите), а неофициалните очаквания сред негови колеги в българския парламент са, че този път той ще замине за Европарламента.

Защо му е да ходи в Брюксел засега е въпрос без отговор.

Пеевски не дава интервюта и дори от собствените му медии, които всеки ден чистят имиджа му, няма информация защо иска да бъде евродепутат. За всеки политик с нормална кариера това би било някакво развитие, особено ако няма възможност за висши постове в собствената му страна, но би се борил за присъствие или позиции в евроинституции. Пеевски едва ли търси това. Макар че евродепутат звучи по-имиджово като визитка. Той обаче ще е под светлината и фокуса на чуждите медии, които ще следят работа и отсъствия.

Според някои наблюдатели е възможно този път ДПС да предпочита той да замине за европарламента, за да може при промени във властта или след евентуални предсрочни избори - да е по-лесно официално коалиране на партията с БСП или ГЕРБ.

"Дневник" провери какви са правата, задълженията и дали е възможно да отсъства, както прави от българския парламент и какво ще се промени за Пеевски, ако този път избере Брюксел.

Може ли да отсъства

Освен евродепутатите, които не могат да присъстват заради болест или подобни важни причини, почти всички участват в пленарните заседания в Страсбург. Има официални списъци с присъствията, които може да бъдат видeни на сайта на Европейския парламент .

Характерно за работата на Европарламента е, че не всички депутати постоянно стоят в пленарната зала по време на сесии. Това трудно би било възможно, най-малкото заради продължителността на заседанията. В един типичен ден те започват в девет часа сутринта или дори по-рано и продължават до около единадесет през нощта.

Евродепутатите могат да работят дори и да не са в пленарна зала. Например те могат да са в някоя от комисиите, които вършат много работа по всяко законодателно предложение преди то да бъде представено на пленарно заседание. Евродепутатите обикновено са членове или заместник членове в такива комисии. Специализацията на даден евродепутат по определена тема се усеща в пленарна зала. Ако една тема се дебатира там, експертите от различните политически групи присъстват на дебата, а не всички евродепутати.

Няма начин евродепутатите да бъдат принудени да присъстват на дебати и срещи. Те обаче могат да загубят част от надбавките си за престой, ако не участват в повече от половината поименни гласувания в дните, в които се провежда гласуване в пленарна зала, дори ако са присъствали и са се подписали в присъствения списък. Т.нар. "надбавка за общи разходи" (за различните надбавки можете да прочетете по-надолу) се намалява наполовина за тези, които без уважителна причина са отсъствали от половината от пленарните заседания за една парламентарна година (от септември до август).

Права и задължения

Всекидневната работа на членовете на Европейския парламент е разделена между дейности за избирателните им райони в държавите, от които идват, работа в комисиите, разисквания в рамките на политическите групи, както и разисквания и гласувания в пленарна зала. Членове на Европарламента участват в заседанията на своите комисии и политически групи, както и в много други заседания. Те могат също така да участват в делегации за отношения с държави извън ЕС, което може да налага пътувания извън ЕС.

Съгласно единния устав на евродепутатите всички те получават едно и също възнаграждение. За месец то възлиза на 8757.70 евро преди облагане с данъци (считано от 1 юли 2018 г.). Посоченото възнаграждение се осигурява от бюджета на Парламента. Всички евродепутати плащат европейски данък и осигурителни вноски, след което възнаграждението възлиза на 6824.85 евро. Освен това повечето държави от ЕС задължават своите членове на Европейския парламент да плащат допълнителен национален данък на своята държава по произход. Основното възнаграждение на един евродепутат съответства на 38.5 % от основното възнаграждение на съдия от Съда на ЕС, така че членовете на Европейския парламент не определят, и не могат да определят, размера на своите възнаграждения.

Повечето заседания на Европейския парламент се провеждат в Брюксел или Страсбург. На членовете му се възстановява действителният размер на стойността на билетите, закупени с цел участие в такива заседания, след представяне на оправдателни документи, като максималната сума, която подлежи на възстановяване, е цената на самолетен билет за бизнес (или подобна) класа, на железопътен билет за първа класа или 0.53 евро на км за пътуване с автомобил (до максимално разстояние от 1 000 км), плюс фиксирани надбавки, изчислени въз основа на разстоянието и продължителността на пътуването, които да покрият други разноски, свързани с пътуването (например магистрални такси, такси за свръхбагаж или за резервации).

Евродепутатите често трябва да пътуват извън или в рамките на държавата членка, в която са избрани във връзка със задълженията си. За дейности извън собствената им държава на членовете на Европарламент могат да се възстановят пътни разноски, разходи за настаняване и свързаните с тях разходи до максимална годишна сума от 4 454 евро. За дейности в държавата членка, в която са избрани, им се възстановяват единствено пътните разноски, като максималната годишна сума се определя по държави.

Парламентът изплаща фиксирана "надбавка за престой" в размер на 320 евро за покриване на разноските за настаняване и свързаните разходи за всеки ден, през който членовете на Европарлмента са присъствали в Брюксел или Страсбург с цел участие в служебни дейности, при условие че са се подписали в присъствения списък. Тази надбавка покрива разноски за хотел, храна и всички други разноски в тази връзка. Надбавката се намалява наполовина, ако депутатите не са участвали в повече от половината поименни гласувания в дните, в които се провежда гласуване в пленарна зала, дори ако са присъствали и са се подписали в присъствения списък.

При заседания извън ЕС надбавката е 160 евро (отново при условие, че членовете на ЕП са се подписали в присъствен списък), като разноските за хотел се възстановяват отделно.

Надбавката за общи разходи има за цел да покрие разходи, свързани с парламентарната дейност на евродепутатите, като наем на офиси и разходи за управление, телефон и абонаменти, дейности по представителство, компютри и телефони, организиране на конференции и изложби. Надбавката се намалява наполовина за тези, които без уважителна причина са отсъствали от половината от пленарните заседания за една парламентарна година (от септември до август).

В края на мандата си те имат право на временно обезщетение, равняващо се на месечното им възнаграждение за всяка година, която са прослужили в Парламента. Максималната продължителност на посоченото обезщетение е 2 години. Ако бивш член на ЕП поеме мандат в друг парламент или заеме държавна длъжност, заплатата, която получава на тази нова длъжност се приспада от временното обезщетение. Ако евродепутатът същевременно има право и на пенсия за осигурителен стаж и възраст или за инвалидност, той/тя не може да получава и двете, а трябва да избере пенсията или обезщетението.

Европарламентът предоставя оборудвани кабинети на членовете си както в Брюксел, така и в Страсбург. Те могат да използват официалните превозни средства на институцията при изпълняване на служебните си задължения и в двата града.

Имунитет

Членовете на Европейския парламент не могат да бъдат подлагани под каквато и да било форма на претърсване, задържане или съдебно производство във връзка с изразените от тях мнения или с начина им на гласуване като членове на институцията.

Всеки евродепутат има двоен имунитет:

- на територията на своята държава членка, подобно на имунитетите, предоставяни на членовете на националните парламенти; и

- на територията на всяка друга държава членка – имунитет от всякаква форма на задържане или съдебно производство.

Не може обаче да има позоваване на имунитета, когато член на парламента бъде заловен на мястото на извършване на нарушението.

При искане от компетентен национален орган до Европейския парламент да бъде снет имунитетът на евродепутат (или искане от страна на член на Европейския парламент или на бивш член имунитетът му да бъде защитен) председателят на Парламента обявява искането на пленарно заседание и го отнася за разглеждане от комисията по правни въпроси. Тя приема, при закрити врата, препоръка към целия Парламент за одобряване или отхвърляне на искането, тоест за снемане или защита на имунитета. На пленарното заседание след решението на комисията Парламентът взема решение с обикновено мнозинство на гласовете.

Запазва ли евродепутатът мястото си дори при снемане на имунитета? Отговорът е "да". Мандатът на член на Европейския парламент е национален мандат и не може да бъде отнет от който и да било друг орган. Освен това снемането на имунитета не е осъдителна присъда. То дава възможност на националните съдебни органи да проведат разследване или съдебен процес. Ако евродепутат бъде признат за виновен за извършване на престъпление, органите на съответната държава членка са тези, които следва да решат дали мандатът трябва да бъде прекратен поради тази причина.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари