Илхан Кючюк: Пеевски все е “виновен” - и да присъства, и да отсъства

0
Това шизофренно положение аз не мога да си го обясня, заяви евродепутатът
Това шизофренно положение аз не мога да си го обясня, заяви евродепутатът

Това шизофренно положение аз не мога да си го обясня

Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС в „Обнови Европа“, съпредседател на АЛДЕ, постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 18-ти юни 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Присъединяването на Северна Македония към ЕС

Г-н Кючюк, откъде да започнем - вчера българският парламент одобри при определени корекции присъединяването на Северна Македония към ЕС или от знаковите срещи, които Вие направихте, заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, в Брюксел и получихте лично висока оценка от Макрон, водещият сегашното председателство на ЕС?” започна разговора Беновска. Кючюк отговори, че двете неща са свързани, а ДСП безспорно е получило висока оценка и признание за усилията на партията за утвърждаване на принципите в България и даването на една по-голяма стабилност, което е приоритет на страните от Западните Балкани. “Това се случи на годишната среща на Европейските либерали. Справедливо трябва да се отбележи този много важен пробив в българското НС, въпреки многото опити на партии, които искат Западните Балкани да бъдат част от едно сиво пространство, мисля, че разумът надделя, защото това предложение е добро и заслужава да бъде разгледано от НС. Защо се стигна дотук, защо министър-председателят постоянно прехвърляше топката към НС, вместо това да се случи първо в МС, защото по българската Конституция, именно МС е органът, който определя външната политика на страната. Това трябва да се случи и със съгласието на НС, но в решаването на такива големи въпроси МС, с професионалната дипломация на външно министерство, трябва да бъде водещ, за да даде посоката на държавата”, коментира Кючюк.

Срещите с европейските премиери; Международно признание за ДПС

Беновска пожела да проанализират срещите на Мустафа Карадайъ в Брюксел, защото той освен поздравен лично от Еманюел Макрон, е направил срещи с премиера на Нидерландия Марк Рютте, на Белгия Александър Де Кро, на Люксембург Ксавие Бетел, на Естония Кая Калас и на Ирландия Мишел Мартин. “Доколко ролята на ДПС в геополитически европейски мащаб вече е осезаема? Вие сте съпредседател на Алианса на либералите и демократите, либералната партия в Европа и ДПС е реален член на групата на Обнови Европа” попита Беновска. Водещата подчерта, че казва “реални членове”, защото “Промяната” се гласи да стане член на европейските либерали. Илхан Кючюк сподели, че през последните седмици се опитва да направи разяснителна кампания и има смисъл, защото премиерът има различна позиция, която личи от последното му изказване в Брюксел пред медиите - много по-зряла позиция, която прави разлика между това какво е политическа партия - европейско семейство и какво е парламентарна група и европейска фракция. “Ако трябва да бъде определена българска партия в политическо семейство, това е процес, който изисква ценности, процедура, минава през оценка на политическите партии, които са вече в това семейство и ако трябва да бъде част от политическа група, това определено изисква евродепутати. Такъв е случаят с групите, които се създават в ЕП. Евроизборите са след 2 години и всяка една българска партия ще има правото да пожелае къде да бъде, в коя политическа фракция в ЕП. Ролята на ДПС е осъзната от много дълго време. Няма как да получаваме това международно признание не само в мое лице, в младежките организации, в голямото европейско и световно семейство на либералите, това нямаше как да се случи, ако не бяхме устойчива партия, която дава визия за стабилност и развитие - в национален и регионален план. Тези усилия са подплатени с немалката амбиция на много хора в партията да променят средата, в която живеем и да направим възможно ЕС да се развива много по-бързо и задълбочено. Ние участваме във всички процеси, касаещи ЕС и след една седмица ще бъдем домакини на най-големия форум на световните либерали. Конгресът започва на 30 юни и приключва на 3 юли”, каза Кючюк. Той подчерта, че ДПС задава дневен ред, формулира важните решения, търси решения на проблемите.

ДПС придвижва България по бързата писта на Европа

ДПС дава ли силен инерционен момент на България по бързата писта на Европа?” попита Беновска. Илхан Кючюк заяви, че законодателството, което ДПС прави, е синхронизирано с това на европейските партньори, въпреки че в голяма степен не се приема в България. Той заяви, че придвижването на темата Македония е било бърза писта, защото се е чакало дълго време управляващите партии да се консолидират около тази тема, но не са успели, защото нямат общи ценности. “Има успех за България. Направихме опита и успешно се получи изкарването на България от обяснителния режим на проблемната страна, защото темата Северна Македония ни дърпа назад. Не успявахме да обясним точно какво искаме по темата от нашите политически партньори, не успяхме да формулираме ясна национална позиция и това имаше своето отражение върху европейските ни партньори. Казваше ни се многократно, че темата е чувствителна за ЕС, но и за България. Националният интерес на България да граничи със съседи, които са с високи демократични стандарти, каквато е Гърция, Румъния и се надяваме страните от Западните Балкани да бъдат част от това пространство” отговори Илхан Кючюк.

ДПС подкрепи ли Борисов за Македония?

Дадохте ли ДПС във вътрешнополитически през външноевропейския план едно рамо на Бойко Борисов, защото видяхте, че той много умело издирижира цялата ситуация за Северна Македония?” попита Беновска. Илхан Кючюк отговори, че това е принципна позиция на ДПС и ако се погледнат първите документи на партията, може да се види, че ясно е записано, че стратегически приоритет на България е влизането ѝ в НАТО и ЕС, разширяването на това пространство с допълнителни страни от региона. “Ние нито можем да бъдем пакетирани, нито желаем и търсим да бъдем пакетирани, с когото и да било, когато става въпрос за принципни позиции. Ако трябва останалите да бъдат убеждавани, ще го правим, защото вярваме в силата на аргументите и че решенията, които се приемат днес, имат голямо значение за бъдещето” каза Илхан Кючюк.

Световен либерален конгрес

Беновска попита евродепутата какво очакват от либералния конгрес в края на месеца. Кючюк отговори, че форумът поставя големите теми, които са на дневен ред, защото глобалният ред е много по-различен отпреди войната в Украйна. Кючюк заяви, че ще се опитат да направят политическа снимка на случващото се в света и как ДПС се разполага в тези нови процеси в световната политика, икономика, дипломация. “Това е форум, който задава дневния ред на големи организации като НАТО и ООН, защото либералите си имат своите представители и там” подчерта Кючюк.

Подаване на оставка и нов кабинет

Беновска отбеляза, че в понеделник предстои Кирил Петков да подаде оставката си и ще започне парламентарна рулетка за съставяне на нов кабинет, а ДПС винаги много деликатно присъства в тези процедури, но партията в този парламент е придобила повече международна сила и законодателна позиция и може би ще трябва да бъдат малко по-активни при представяне на нов кабинет. Илхан Кючюк отговори, че след подаването на оставката, процедурата по парламентарна рулетка е в прерогативите на президента, но по-важното е как ще се излезе от тази криза. “Трудно съставянето на правителство от коя да е политическа партия, би осигурило необходимото стабилно мнозинство. Това ще бъде продължаване на една агония - не просто съхраняване на статуквото, а задълбочаване на кризата. Въобще не можем да говорим за промяна и необходими реформи, от които България остро се нуждае. Най-логичният сценарий са избори. Когато трябва да се дойде на власт, се идва с избори, тогава това е легитимен аргумент. Изминалата година бяхме 3 пъти на избори, много тежка криза, вирусът беше навсякъде, накарахме хората да гласуват и това беше легитимно и правилно да се дойде на власт. Когато трябва да се слезе от власт, защото доверието е изчерпано, взаимоотношенията между политическите партии не са такива, каквито бяха в началото и обществото няма доверие на тази коалиция - изборите са изход” подчерта Кючюк.

Делян Пеевски

Беновска отбеляза, че Кирил Петков н. пр. Елеонора Митрофанова, по незнайно каква причина и лично Делян Пеевски, че е свалил кабинета. Кючюк обясни, че Пеевски е обвинен, защото е присъствал на вота на недоверие като народен представител. “Когато Делян Пеевски присъства - защо присъства, когато отсъства - защо отсъства. Това шизофренно положение аз не мога да си го обясня. Разбира се, че присъства, народен представител е, избран е по силата на вота на българските граждани”, обясни евродепутатът. Водещата коментира, че Делян Пеевски е политическо събитие, когато се появи в парламента. Кючюк сподели, че тема на дневен ред е също защо Пеевски седи на първия ред - нещо, което се определя от избирателния вот, както и от колективните органи на партиите.

ДПС на първия ред в политиката

Колко е подвижно ДПС и колко се добира вече до първия ред в политиката?” попита за финал Беновска. “Ценностно и съдържателно ДПС никога не е отстъпвало от първия ред. В България винаги има политически кръгове, които създават успешно негативен имидж на ДПС и се опитват да го правят и извън пределите на страната, но с това вредят и на България. Въпреки всички тези опити, ДПС върви по много устойчив и радикално променящ средата път и в България, и в регионален план и в Европа. Оценката се дава от успехите ни. Имахме нашите грешки - мълчахме прекалено много за всичко, което се случваше около нас. Вече няма да го правим, защото няма какво да крием, имаме какво да кажем и ще го правим, ще утвърждаваме позиции и ще търсим съмишленици при осъществяването на голямата политика. ДПС е част от тази голяма карта на правене на политика на европейско ниво” заяви Кючюк.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари