Защо 6 март е изключително важен?

0
Необходими са 66 дни, за да се сдобиете с нов навик
Необходими са 66 дни, за да се сдобиете с нов навик

Чували ли сте, че за да усвоите нов навик, са необходими 21 дни?

Оказва се, че се изискват повече от три седмици, за да изпълните обещанията, които сте си дали в новогодишната нощ.

Ново изследване показва, че са необходими средно 66 дни, за да се сдобиете с нов навик.

Това означава, че ако работите върху осъществяването на нова цел от 1 януари насам, например да пиете повече вода или да си водите дневник, 6 март е денят, в който ще можете да се поздравите с постигането й.

Откъде идва концепцията за „21 дни“?

Учени установиха откъде идва объркването. В книга, публикувана през 1960 г., чийто автор е д-р Максуел Малц, се казва, че „обикновено са необходими минимум 21 дни, за да се наблюдава видима промяна в умствената настройка."

Там се казва още, че хората трябва да живеят в нова къща около 3 седмици, преди да започнат да я определят като „свой дом“. Тези и някои други наблюдавани феномени показват, че минимумът от 21 дни са ключови за промяната на настройката на човека.

Защо 66 дни са новите 21 дни?

Колко време всъщност ни е необходимо, за да овладеем нов навик и да интегрираме своите обещания в ежедневния си живот? Екипът от учени е помолил група от доброволци да си поставят за цел да бъдат по-активни физически всеки ден в рамките на 84-дневен период.

Всеки ден участниците измервали дали активността им е автоматизирана. Учените установили, че поведението ни става навик, едва когато се превърне в нещо, което е автоматично и не ни кара да се замисляме, когато го правим. 

Така се стига до заключението, че са необходими 66 дни. Трябва да знаете, че това е средна стойност.

За един от участниците са били достатъчни само 18 дни, за да се сдобие с нов навик. На друг – цели 254 дни! Този резултат е свързан със самата активност и доколко предизвикателна е тя за отделния човек.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари