Експерти: Ако бременните хапват зеленчуци, децата им също ще ги харесват

1
Ако със зеленчуците свикнеш още от бебе, този здравословен навик се запазва за цял живот
Ако със зеленчуците свикнеш още от бебе, този здравословен навик се запазва за цял живот Снимка: iStock

Учени: Ако с тях свикнеш още от бебе, здравословният навик се запазва за цял живот

Почти всеки родител е водил неравната битка да накара детето да си изяде зеленчуците на обяд. Учените са категорични - ако майките хапват повече от тях по време на бременността, малкият човек също ще ги хареса.

Изследване на екип от американски и френски специалисти стигна до извода, че поне три порции растителна храна дневно при жените, очакващи дете, повишава после апетита за тях на децата до 6-годишна възраст. 

Поддържането на такъв хранителен режим и по време на кърменето също помага, казват авторите на проучването.

Според тях нагарчащите зеленчукови вкусове, пренесени в утробата и в майчиното мляко, могат да оформят хранителните предпочитания на малките, докато растат. Експертите вземат предвид и факта, че майки, които обичат и държат на зеленчуците, притискат децата си да ги ядат по-често и дават личен пример, пише британският в. “Дейли мейл”, цитиран от 24 часа.

Макар и с доказана полза за здравето, само една пета от подрастващите във Великобритания изяждат препоръчаните от здравните служби 5 порции дневно. А храненето, богато на листни зеленчуци и плодове, укрепва имунната система, пази от затлъстяване и дори от някои видове рак.

Учени от Род Айлънд, Колорадо, и френския университет Париж-Сакле са изследвали 700 жени от 2005 до 2007 година по време и след бременност.

Шест години по-късно са анкетирали майките какво количество зелени храни дневно са приемали в този период и какво количество са консумирали децата им от 6 месеца до 6 години. Резултатите от теста бяха публикувани наскоро в медицинското издание Appetite. В течение на година децата на жени, включващи в менюто си повече зеленчук и плод, са изяли от тях 35 порции повече от тези на майки, които избягват подобни храна.

Според изследователите, ако със зеленчуците свикнеш още от бебе, този здравословен навик се запазва и по-късно в живота. “Вродените предпочитания, които отхвърлят зеленчуковия вкус, стават бариера за консумацията на такива храни както в детството, така и през целия живот”, обясняват авторите на теста. Доказателствата сочат, че ако приемът на зеленчуци от майките пренатално и постнатално се увеличи, това може да бъде ефективна стратегия за повишаване на консумацията им и от техните бебета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари