Засега няма желаещи украинчета да учат в Русе

0
На сайта на РУО е публикуван образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в Регионалното управление на образованието
На сайта на РУО е публикуван образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в Регионалното управление на образованието Снимка: Русе Медиа, стоп кадър

Регионалните управления на образованието в страната приемат заявления от бежанци от Украйна, които искат да запишат децата си в детска градина или в училище

 В зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите децата и учениците бежанци се насочват към конкретно учебно заведения.

В Русе засега няма постъпили заявления, това е съобщила за в. „Бряг“ Росица Герогиева, началник на Регионалното управление на образованието. На сайта на РУО е публикуван образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в Регионалното управление на образованието. В документа те трябва да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършил в своята страна.

„Могат да бъдат подадени заявления, но насочването към училище или детска градина ще стане след определеняне на правния статут, който се установява в рамките на 90 дни – каза Георгиева. – Първо родителите трябва да уточнят дали искат да имат правен статут на бежанци. И след като го получат, децата ще бъдат насочени към учебни и детски заведения“, уточни Георгиева.

Децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище, без да се преминава през процедурите за бежанците.

 Децата ще се обучават по програми за бежанци, които се заплащат допълнително от бюджета на МОН, а не от този на училищата, каза вчера пред NOVA министърът на образованието акад. Николай Денков.

Консултации могат да се получат на Горещия телефон на МОН 0800 16 111.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари