Заплатите в САЩ растат, но неравенствата се запазват

0
Само при най-ниските растежът е достатъчен, за да компенсира инфлацията
Само при най-ниските растежът е достатъчен, за да компенсира инфлацията

Нараснали са всички доходи, но това не може да компенсира инфлацията

Протест на служители от заведение за бързо хранене в Манхатън, настояващи да им плащат по 20 долара на час - подобно искане би било немислимо преди пандемията, но сега все повече компании силно повишават заплатите, което обаче не намалява неравенствата, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Недостигът на работна ръка, свързан с разпространението на КОВИД-19, проблемите с грижите за децата и недоволството на нископлатените служители, които са твърдо решени да не остават на работа при условията от преди здравната криза, накара предприятията да гарантират по-високо минимално заплащане, придружено от социални придобивки като по-добра здравна застраховка и премии. 

"Големите работодатели в страната осъзнаха необходимостта от осъвременяване на заплатите, ако искат да привличат надеждна работна ръка, която да им помага да изплуват в този период на голяма несигурност", подчертава Грегъри Дако, главен икономист в "Ърнст енд Янг Партенон" (Ernst & Young Parthenon).

"Като подкрепяме и задържаме най-добрите сътрудници в света, успяваме да предлагаме най-добрите продукти и най-иновативните услуги на нашите клиенти", обясни "Епъл" (Apple), след като обяви минимално почасово заплащане от 22 долара.

Технологичният гигант уверява, че е лидер в сектора по отношение на минималното почасово заплащане и се хвали, че е разширил солидна гама от социални придобивки за своите служители - както за тези на пълен работен ден, така и за работещите на непълно работно време. Подобно на "Амазон" (Amazon), той може да се надява, че увеличавайки заплатите, ще отклони претенциите на синдикатите. 

Преминаването към 22 долара на час представлява увеличение от 45 процента спрямо минималното заплащане през 2018 г., уточнява групата.

Изправени пред сериозен недостиг на работна ръка, през лятото на 2021 г. много компании, сред които "Амазон", "Таргет" (Target) и "Чипотле" (Chipotle) прехвърлиха прага от 15 долара на час или два пъти повече от федералното минимално заплащане (7,25 долара), което не е променяно от 2009 г.
       
Миналата седмица "Банк ъв Америка" (Bank of America), също като "Епъл", обяви минимално заплащане от 22 долара на час, които ще бъдат увеличени на 25 долара до 2025 г.

В САЩ най-големи повишения на заплатите получиха най-нископлатените служители, които не се поколебаха да протестират, за да получат тези увеличения.

"Нараснали са всички доходи, но само при най-ниските растежът е достатъчен, за да компенсира инфлацията", отбелязва Махир Рашид, икономист в "Оксфорд икономикс" (Oxford economics)."С други думи, дори и при по-високи доходи, заплатите на повечето потребители намаляват в реално изражение", обяснява той.

Освен това, ако тези увеличения изглеждат значителни в хотелиерството и ресторантьорството, годишните заплати в тези сектори остават под средното възнаграждение.

"Увеличенията изглеждат огромни, тъй като някои заплати са нараснали от 7 до 10 долара на час, или от 10 до 12 долара, от 12 до 15 долара и дори от 15 до 20 долара", изтъква Грегъри Дако. Той обаче уточнява, че 15 долара на час прави 30 000 долара годишно, което е много по-малко от средната заплата от 50 000-60 000 долара.

Твърде малко вероятно е тези повишения да продължат със същия темп, въпреки че все още са възможни някои увеличения тук-там, тъй като компаниите искат да останат привлекателни, посочва Махир Рашид. "Този растеж на възнагражденията обаче ще започне да спира със завръщането на работещите на пазара на труда", обяснява той.

"Още повече, че търсенето на работна ръка от работодателите започва да забавя темп, а това ще намали възможностите на служителите да се пазарят за заплатите", допълва Грегъри Дако.

Според проучване на Института по икономическа политика (EPI) от миналия месец средната заплата в САЩ е нараснала с 4,4 процента през първата година от пандемията, но е намаляла с 1,7 на сто през втората година. Освен това съществуват различия в заплащането според пола и етническия произход.

През април почасовото заплащане се е повишило с 0,3 на сто спрямо март, а на годишна основа - с 5,5 на сто, според данни на министерството на труда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    психиатър
    Ами девойките които карат скъпите джипки сигурно имат заслуги. :-) Предполагам че над 90 % от скъпите автомобили карани от млади девойки са фирмени. Лизингови. Така че не са за завиждане.
  • 1
    2
    Българин
    Важното за рашистките тролчета е, че "заплатите" в Сатрапия са все така мизерни за ВСИЧКИ и хората изнемогват! За сметка на това изкукалият кусокрак диктатор им натресе ВОЙНА, от която няма да се оправят поне още 100 години! Халал да им е всичко, задето причиниха това на нашата братска Украйна! АМИН!
  • 3
    1
    daskal
    А заплатите в България стават все по-мизерни, но неравенствата се задълбочават. Как да си обясним например, че всеки втори джип на цена над 100-хиляди лева /а те вече са неприлично много/ се кара от малка кур.а.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари