Заместник-министър Шишков: Строежът на „Хемус“ е сцена, на която всички са се снимали

0
"Няма проектиран пътен възел и няма решение на пътния възел между АМ „Хемус“ и пътя от Русе към Велико Търново", разкри Иван Шишков
"Няма проектиран пътен възел и няма решение на пътния възел между АМ „Хемус“ и пътя от Русе към Велико Търново", разкри Иван Шишков Снимка: МРРБ

"Строежът на автомагистрала „Хемус“ е представлявал сцена, на която всички са се снимали и филмът е продължавал "

Така образно заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков представи ситуацията за бъдещия аутобан в интервю за „Факти. бг“, съобщават от МРРБ. Той изрази надежда, че строителството на лотове 1, 2 и 3, по които се работи, ще завърши през 2024 г., какъвто е предвиденият срок. Проблемни са останалите 6 лота. В лотове 4, 5 и 6 е констатирано незаконно строителство. Те нямат разрешение за строеж, имат одобрени подробни устройствени планове, за тях има трасе и изготвени проекти, които не могат да бъдат одобрени преди да бъде извършено отчуждаването на частните имоти.

"За лот 4 се финализират преписките за отчуждаване, като за участък 5 предстои внасяне на предложение до Министерски съвет за отчуждаване, а малко след това ще бъде внесено такова и за лот 6. Очаква се в началото на следващата година да има готовност за одобряване на проекти и издаване на разрешения за строеж. Вече има подадени възражения за оценките на някои частни имоти по трасето на лот 4, като интересното е, че за някои от имотите – собственост на един частник, той е пуснал възражение срещу оценката, докато за други не. Ще продължим да изследваме ситуацията, така че да определим следващите ни действия, които да позволят максимално бързо да финализираме отчуждителите процедури, за да може да се строи", коментира още регионалният заместник-министър.

Незаконното строителство не може да бъде узаконено. Това може да стане при евентуална промяна в законов норматив и само ако отговаря на нормата.

Архитект Шишков припомни, че за лотове 7, 8 и 9 няма одобрено трасе. 720 млн. лв. са дадени авансово за шестте лота, чието строителство не се знае кога ще започне.

В студиото на „Факти“ заместник-министърът коментира също проблемите със свлачищата по трасето на АМ „Струма“. По участъка, където свършва аутобана при Благоевград, се е появило свлачище, заради което е спрян строежът преди година и половина, като едва наскоро в АПИ е внесен проект за укрепването му. Загубен е период от година и половина, тъй като предприетата административна процедура е можело да бъде направена в по-кратки срокове. Шишков поясни, че е получил уверение от изпълнителя, че ще бъде спазен срокът – април 2024, за завършване на тунел „Железница“. Проблемът, който стои обаче е, че ще има мост и тунел, но не и път до тях. За двете по-малки свлачища от другата страна на тунела очакванията са, че ще могат да бъдат коригирани в по-бързи срокове, за да може да продължи строителството.

"Липсва ефектът на цялостен транспортен коридор, подчерта той и обърна внимание, че съгласно директиви на Европейския съюз до 2030 г. и 2050 г. в България трябва да се направят определени пътища в различните коридори. Имаме изоставане, тъй като част от коридорите не са планирани. Ще се стремим да изчистим проблема с коридорите и да предложим стратегия, за да помогнем на следващия кабинет. Трябва да обърнем мисленето към държавността, защото това, което забелязахме не е държавност, а правене на нещо без цялостен замисъл", заяви арх. Шишков

Ситуацията с пътищата Видин – Ботевград и Русе – Велико Търново е сходна с тази за част от лотовете на АМ „Хемус“. За участъка между Монтана и Враца няма определено трасе. По отношение на пътя от Русе за Велико Търново има трасе от Русе до Бяла, вкл. и обход на Бяла, като се работи активно за одобряването ПУП. След като се извършат отчуждителните процедури, ще може да започне строителство, тъй като има готов проект. За участъка от Бяла до Велико Търново няма ПУП, но има концепция, която трябва да се види дали ще съответства на необходимите параметри за трасе. Няма проектиран пътен възел и няма решение на пътния възел между АМ „Хемус“ и пътя от Русе към Велико Търново, стана ясно още по време на интервюто.

Удължихме с година срока на влизане в сила на Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията. Ще направим минимални изменения в нея, които няма да я компрометират, информира заместник-министър Шишков. Постигнат е консенсус в работната група и се очаква скоро процедурата по изменението ѝ да започне.

Арх. Шишков коментира и казусите по текстове от Закона за устройство на територията. „Това е изменение на ЗУТ, което беше направено в последните дни на предишното Народно събрание. То предизвика полемика в обществото и целия бизнес. Става въпрос, че не може да се получи разрешение за строеж, когато няма улична регулация или когато общината не е придобила цялата улица. Общината, а не частникът, има ангажимент да придобие улицата. В един момент частният инвеститор става заложник на нещо, което общината е трябвало да направи. Поправката, направена по този начин, беше с единствена цел Столична община да се дистанцира от това, което не свърши и създаде огромен проблем. Най-тежките неща, които бяха сътворени в законите и наредбите, и срещнаха обществения отпор, щяха да допринасят за проблеми за бизнеса и хората и не са в полза за никого. Парадокс е, че правиш изменения, но не са в полза на никого, а бяха само в полза на общината, подчерта Шишков. Измнението на ЗУТ в този член беше само в полза на проблемите на Столична община, а не на хората или на инвеститорите. В София има изключително противопоставяне между инвеститори и жители на столицата, което е във връзка с изключително недалновидна политика.

По думите му в рамките на сформираната работна група е постигнато съгласие работата да се концентрира върху някои проблемни текстове, вкл. и този, свързан с изискването за издаване на разрешение за строеж след приложена улична регулация. Целта ни е да помогнем на общините да могат по-лесно да придобият частите от имоти, които са в улица. В ход е предложението ни за изменение на закона. След съгласуване в Министерски съвет ще публикуваме за обществено обсъждане изменението на ЗУТ и очакваме в началото на следващото Народно събрание да го внесем за приемане.

Във връзка с казуса „Златен век“ зам.-министър Шишков поясни, че основен проблем при строителството на тази сграда е измененението на ЗУТ. „Той е некадърно направен, без преходни и заключителни разпоредби. Никой не знае дали започнатите вече строежи вървят по стария или новия ред и дали разрешенията им за строеж важат 5 или 10 години“, допълни той и уточни, че липсата на преходни разпоредби се тълкува по различен начин.

Разрешението за строеж на „Артекс“ е от 2007 г. преди влизането на Общия устройствен план на София, който не позволява сгради с такава височина. След което, през 2012 г. е направена презаверка. Но интересното започва през 2017 г., когато „Артекс“ искат втора презаверка на разрешението за строеж. Няколко дни преди да влезе в сила изменението в ЗУТ, „Артекс“ оттеглят искането за презаверка и искат да им бъдат върнати парите. А няколко дни по-късно влиза в сила изменението на ЗУТ и те считат, че срокът им е 10 години, каза още арх. Шишков. 4 дни преди да влезе закона фирмата счита, че ще бъде приложен онзи закон, който те знаят какво ще съдържа. Има преработки на разрешението за строеж през 2017 г., т.е. то продължава да е валидно според Столична община. През същата година от главния архитект на София е възложен подробен устройствен план на тази територия, като единствено е изключен от изменението кварталът на „Златен век“, с което градоустройството на „Златен век“ продължава да действа. Малко по-късно фирмата заверява фундамента, с което планът е приложен. През 2018 г. има още 2 нови одобрени преработки към разрешението за строеж. МРРБ тогава издава писма, според които разршението за строеж важи по новия ред до 2020 г. След това се развиват всички скандали и тогавашният директор на ДНСК под давление, според твърденията на фирмата, издава заповед за спиране на строежа по формална причина и с ясното съзнание, че след известно време заповедта ще падне в съда. И тя пада, обясни хронологията на казуса зам.-министър Шишков. Междувременно кметът на район „Лозенец“ е поискал главният архитект да измени ПУП за „Златен век“. След като той не му отговаря, е имало запитване до общинския съвет. Тогава кметът на Столична община отговаря писмено, че няма основания да бъде изменен ПУП на този квартал. В конкретния случай е много интересно, че лично тя е отговорила. На практика сградата „Златен век“ най-вероятно ще бъде построена единствено благодарение на това, че никой не е изменил подробния устройствен план, обобщи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари