Иван Шишков: Магистралите ни са крайно недостатъчни

0
В средата на следващата година ще се строят два участъка от Магистралата Русе - Маказа, добави министър Шишков
В средата на следващата година ще се строят два участъка от Магистралата Русе - Маказа, добави министър Шишков Снимка: МРРБ

В средата на следващата година ще се строят два участъка от Магистралата Русе - Маказа, добави министър Шишков

Малко преди празниците пуснаха движението в двете тръби на тунел "Витиня" на АМ "Хемус". Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков заяви в ефира на Bulgaria ON AIR: "Държах този ремонт да бъде завършен преди празниците, за да може хората да пътуват нормално и да няма тапи".

"Така трябва да се работи в България - да има ясен срок, в който даден ремонт да бъде завършен. Смених ръководството на "Автомагистрали" и бях поставил за цел ремонтът да приключи преди зимата. Той беше от изключително значение, хората изстрадаха страшно много време. Ще бъде пуснат трафикът и за тежкотоварните автомобили, което е добре за бизнеса", обясни той.

Ремонтите е трябвало да бъдат завършени до средата на ноември, но това не е станало, защото са били започнати по-късно. По думите му нямаме изградени повече от половината магистрали, от които имаме необходимост. А за това ни пречат няколко неща:

"Няма планове за половината от магистралите, част от проектите са в изключително ранна фаза. Нямаме ентусиазъм да проектираме магистралите. Голямо говорене и малко проектиране. Другият проблем е начинът, по който се финансират магистралите. Ще ни трябват около 20 млрд. лв. да построим всички магистрали. Политиците трябва да помислят кои магистрали може да ги построи държавата. Магистралата Русе - Маказа успяхме да я придвижим напред. В средата на следващата година ще се строят два участъка от тази магистрала."

Според арх. Шишков вината я носят политиците, тъй като не са планирали всички магистрали, а и не излизат пред хората да кажат, че не могат да построят всичко с държавни пари. Той е на мнение, че частично някои магистрали може да бъдат дадени на концесия.

"В момента имаме два варианта - магистрала "Хемус" да бъде спряна и да не плащаме. Ако някой има проблем с прокуратурата, са хората, които са подписали договорите - шефовете на АПИ и от държавното дружество "Автомагистрали". В договорите инхаус това е изкривено - възлага се от АПИ на "Автомагистрали", но те нямат капацитета да построят магистралите и започват да сключват договори за материали и техника", каза още арх. Шишков.

С постановление на Министерския съвет са коригирани с между 10 и 30% заплатите в АПИ и Кадастъра.

"Проектът за "Струма" - до края на януари трябва да бъде приключен анализът на мерките. Ще има ясна стратегия до май месец да имаме разрешително за строеж на определен участък. Казват в пленарната зала, че само проектираме. Проектираме, защото нямаше проекти. Имам идеята да възложим за проектирани всички липсващи магистрали", посочи още шефът на МРРБ.

Министърът е на мнение, че възлагането на строителството трябва да се извършва по друг начин. И потвърди информацията за кражба на материали от автомагистралите, но не обвинява строителите за това.

"Продължавам да твърдя, че теренът за Детската болница е изключително добър. Ще пусна заповед за допускане на подробен устройствен план. Това е национален приоритет и затова е национален обект", изтъкна министър Шишков.

Той алармира, че проблемите във ВиК мрежата започват да стават много големи, когато станат видими.

"Канализационната мрежа на България не е в по-добро състояние от това на пътищата. Ако държавата не инвестира във ВиК мрежата, тогава водата ще стане непоносимо скъпа", предупреди регионалният министър.

В момента се коментира дали да не бъде отложено частично предвиденото двойно увеличение на цените на винетките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    daskal
    Ама пък си имаме милионерски частни имоти, частни яхти и самолети, неприлично много луксозни коли, хиляди държанки, които карат скъпи джипове... И вероятно сме номер едно в света за незнайно как бързо забогатели хора.
  • 6
    1
    Бай Чеп
    В България лошите новини валят като дъжд, а хубавите новини са все в бъдеще време! Догодина ЩЕ започнем магистралата, догодина ЩЕ имате ферибот, догодина ЩЕ построим завод за електромобили, догодина ЩЕ преборим корупцията...Минават си година след година ... и нищо, а Деми Мур вече е баба!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари