Кои са любимите фирми на ГЕРБ за пътни ремонти?

0
Договорите за текущ ремонт и поддържане разделиха на две пътния бранш. Причината е, че през тях третото правителство на ГЕРБ прокарваше основни ремонти на пътища без провеждането на обществени поръчки, нещо което дори не си позволи да направи бившият пътен шеф Веселин Георгиев, прочул се със случая "Батко и братко"
Договорите за текущ ремонт и поддържане разделиха на две пътния бранш. Причината е, че през тях третото правителство на ГЕРБ прокарваше основни ремонти на пътища без провеждането на обществени поръчки, нещо което дори не си позволи да направи бившият пътен шеф Веселин Георгиев, прочул се със случая "Батко и братко" Снимка: Dunavmost, архив

От 27 договора за текущ ремонт и поддържане 16 са изчерпали лимита си

Пътят между селата Коняво - Горна Гращица - Таваличево - Горна Козница в област Кюстендил започна в разгара на черешобера през 2020 г. Изля се асфалт на път, който не се нуждаеше от спешен ремонт, за сметка на дупките през самите села. Образуваха се опасни прагове на входовете на селата и оттогава пътят не е пипнат и стои недовършен. Местните знаят как да избегнат капаните, за да не спукат гума на автомобилите си, но не така стоят нещата за някой случайно преминаващ. От АПИ обещават до края на годината ремонтът да приключи, но местните виждат, че вече повече от година нищо не се прави. Пътят е възложен за ремонт на пътноподдържащата фирма за областта - ДЗЗД "Нивел ПП", пише Mediapool.bg.

В подобно положение са пътищата на десетки места в страната. По данни на АПИ се работи на 163 обекта в цялата страна по договорите за текущ ремонт и поддържане (ТРП). "На територията на всички области се извършват ремонтни дейности по договорите за текущ ремонт и поддържане", се казва в отговора на АПИ до Mediapool.

Въпреки че министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова все повтаря, че няма спрени ремонти, доскоро това не беше така за пътя през Владая например. След като повече от 2 месеца нищо не се правеше се наложи лично кметът на Перник Станислав Владимиров и Мая Манолова от "Изправи се. БГ! Ние идваме!", заедно с кметовете на селата от общината, да се срещнат с премиера Стефан Янев, за да бъдат предприети някакви действия. Срещата беше на 30 септември, а на 2 октомври маркировката на ремонтирания пътен участък вече беше поставена, установи проверка на Mediapool.

Браншова камара "Пътища" твърди, че от пет месеца фирмите не са получавали задания за пътни ремонти, не се плаща и за свършената работа и по тази причина се подготвя трети национален протест за 8 октомври.

Повече от два месеца браншът и правителството не могат да намерят компромисен вариант за решаване на спора с договорите за текущ ремонт и поддържане. Те са 5-годишни, спечелени са по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и са подписани в периода 2019 - 2020 г.

Тезата на правителството е, че тези договори трябва да бъдат предсрочно прекратени, защото многократно са надвишени заложените прогнозни стойности. Пътният бранш обаче е против. За него договорите са напълно законни.

Разделянето на пътния бранш

Договорите за текущ ремонт и поддържане разделиха на две пътния бранш. Причината е, че през тях третото правителство на ГЕРБ прокарваше основни ремонти на пътища без провеждането на обществени поръчки, нещо което дори не си позволи да направи бившият пътен шеф Веселин Георгиев, прочул се със случая "Батко и братко" - възлагане през обществени поръчки на работа на фирми на брат си.

По този начин са нарушени Законът за обществените поръчки (ЗОП) и Законът за устройство на територията (ЗУТ). Нарушението е, че не се провежда процедура, не е необходимо да се подготвят проекти, да се вади разрешение за строеж, няма и строителен контрол, коментираха управителят на "ИСА 2000" Юлиян Инджов и на "Пътища и мостове" Росен Колелиев пред Mediapool.

На практика държавата толерира незаконно строителство и продължава да го прави. Нито един от тези договори до момента не е прекратен. Ефектът е драстично поскъпване на цената на ремонта и риск за безопасността, защото се строи без проект и контрол, коментира Росен Колелиев.

Според него на тази порочна практика трябва да се сложи край. Колелиев смята, че държавата трябва да признае вземанията на фирмите за свършената работа и да започне да се разплаща с тях.

Варненската компания "Пътища и мостове", която участва в обединението, което поддържа магистрала "Хемус" в областите Варна и Шумен например не е получавала пари са свършената работа от август 2020 г., каза Колелиев.

Възлагане с близо 200 млн. лв. отгоре за област Пазарджик

По времето на ГЕРБ поддържането на около 20 000 км републикански пътища беше разделено по области, като за всяка се избира изпълнител чрез ЗОП. Договорите са 5-годишни, като идеята беше така фирмите да могат да си купят техника и да има дългосрочност и сигурност за изпълнението на договорите. Стойността на пътното поддържане в тези договори е прогнозна.

Сега служебното правителство атакува компаниите, че тя е многократно превишена. Справка на АПИ, предоставена на Mediapool, показва, че това е така, но не за всички области в страната, както твърди министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова. Справката на АПИ красноречиво показва, кои са били "любимите" изпълнители на ГЕРБ и съответно как пътищата в едни области, където кметовете са дори от ГЕРБ са били пренебрегвани, за сметка на други по неясни за властта критерии.

Справката на АПИ сочи, че от 27-те договора за ТРП по 16 има превишаване на прогнозната стойност на договорите, а по останалите 11 все още не е достигната.

Безспорният лидер е област Пазарджик, където превишението е близо 194 млн. лв. спрямо прогнозната стойност в основния договор за 18.7 млн. лв. Републиканските пътища в област Пазарджик се поддържат от "Европейски пътища" АД (новото име на "Пътища Пловдив"). Компанията се грижи е за пътищата в съседната област Пловдив, но там превишението е само със 68 млн. лв. при договор за 28 млн. лв., показват данните на АПИ. "Европейски пътища" получи големи аванси и по договорите за инхаус възлагане на магистрала "Хемус" и устрои "шоу рум" по думите на арх.Комитова.

В област Благоевград също има превишаване на договора с допълнително възложени и изпълнени дейности за 75 млн. лв. По прогнозна стойност изпълнителят е трябвало да свърши работа за 23.7 млн. лв. до юни 2024 г., като към юли 2021 г. вече са му изплатени над 10 млн. лв. за свършената работа, но той е изпълнил обекти за още 75 млн. лв. Област Благоевград се поддържа от обединение, в което влизат "Грома Холд", "Водно строителство Благоевград" и БКС.

За Софийска област също има значително превишаване на договора с допълнително възложени и изпълнени дейности за близо 74 млн. лв., които все още не са разплатени при основен договор от 57.5 млн. лв. Тук превишението идва предимно заради основния ремонт, който се прави на Северната дъга на околовръстното шосе на София по новата схема. Пътноподдържащата фирма за област София е обединение ДЗЗД "ПП София", в което влизат компаниите "Инфра експерт" АД, "Обонато билд" ЕООД и "ЗМБГ" АД.

Другите изпълнители, които са превишили прогнозните стойности на договорите са за областите Бургас (40 млн. лв.), Варна (44 млн. лв.), Велико Търново (29 млн.лв.), Враца (44 млн. лв.), Русе (36 млн. лв.), Търговище (39 млн. лв.) и Ямбол (23 млн. лв.)

В областите Перник, Плевен , Хасково и Шумен превишаването на прогнвозните стойности на договорите е значително по-малко - от 2 до 7 млн. лв.

Стара Загора и Кюстендил - най-потърпевши

На фона на ударните ремонти в една дузина области Кюстендил и Стара Загора изглеждат най-пренебрегнати откъм пътни ремонти.

АПИ е възложила работа за поддържане и ремонт на пътища в област Стара Загора съвсем малко. При прогнозна стойност от 24.8 млн. лв. по договор, на изпълнителя е възложена работа за около 6.7 млн. лв., като по договора е платено едва 212 678 лв. към юли 2021 г., показва справката на АПИ. Пътищата в област Стара Загора се поддържат от "Трейс груп холд".

В подобна ситуация са и жителите на област Кюстендил, където очевидно пътищата не са приоритет за АПИ или ако възлага ремонти, то това става за участъци във видимо добро състояние, за сметка на такива с дупки. За област Кюстендил прогнозната стойност на договора е 22.5 млн. лв., като до този момент е свършена работа за 7.4 млн. лв., от които са разплатени малко над 5 млн. лв., показва справката на АПИ. Пътищата в област Кюстендил се поддържат от "Нивел строй" и "Пътно поддържане Кюстендил".

Не са изпълнени прогнозните стойности на договорите още в областите Видин (12.5 млн.лв.), Габрово (8.6 млн. лв.), Добрич (5.5 млн. лв.), Кърджали (4.4 млн. лв.), Ловеч (5.9 млн. лв.), Монтана (9.8 млн. лв.), Разград (2.2 млн. лв.), Сливен (1 млн. лв.) и Смолян (8.8 млн. лв.), показват данните на АПИ.

Многократно превишаване за магистралите

За поддържането на магистралите също има сключени 5-годишни договори за текущ ремонт и поддържка, като почти всички са спечелени от държавното дружество "Автомагистрали". Именно при него има най-голямо превишаване на прогнозната стойност на договора, за магистрала "Тракия" е с близо 190 млн. лв.

Тъй като ремонтът на магистралата не беше правен от държавната фирма, а превъзложен на частни, сега "Автомагистрали Черно море","ИСА 2000" и "Европейски пътища" вече четири месеца не могат да си получат парите и периодично излизат на протести.

Единствено договорът за поддържането на магистрала "Хемус" в област Варна и Шумен не е надвишил прогнозната стойност. Договорът е за 22.4 млн. лв., като до момента са изплатени по него само 5.5 млн. лв. Този участък на магистралата се поддържа от обединение от "Пътища и мостове", "Пътно строителство" Добрич и "Команс 2000". Тези фирми не участват в протестите на браншовата камара.

Останалите договори са свързани с поставянето на знаци, пътна маркировка и ограничителни системи. По тези договори са за всеки от шестте планови региона. Превишаване има само по четири от общо 6 договора за ограничителните системи и по един договор за пътна маркировка (Югозападен район). По нито един от договорите за поставяне на пътни знаци няма превишаване на прогнозната стойност, показват още данните на АПИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари