Юнските жеги тревожат родителите на бъдещите седмокласници

0
Удължаването на учебната година с 2 седмици ще премести матурите в средата на юни
Удължаването на учебната година с 2 седмици ще премести матурите в средата на юни

Юнската жега разтревожи родители на деца, които догодина ще са в 7-ми клас.

В наредба на министерството на образованието се предвижда следващата учебна година да се удължи с две седмици за учениците 4-ти и 7-ми клас.

Опасенията на родителите са, че това ще премести националното външно оценяване в средата на юни, вместо както е сега около 20 май. Според тях юнските горещини ще попречат на децата им да се представят добре на изпитите, пише Дарик.

Провеждането на външното оценяване през юни няма да създаде проблем, а и така ще може да бъде взет спокойно учебният материал, заяви за Дарик зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Не толкова удължаването на учебната година, колкото провеждането на изпитите през юни тревожи родителите, смята Юлия Събева от Пловдив, майка на дете, което догодина ще е в 7-ми клас.

"Тези дни на юни 2018 г. е над 35 градуса. Училищата, или поне повечето от тях, не са снабдени с климатици. Това допълнително ще усложни провеждането на изпитите", смята тя. Удължаването на учебната година противоречи на дългогодишните традиции у нас, споделя Траяна Кайракова, педагогически съветник и също майка на бъдещ седмокласник.

"В крайна сметка двете седмици удължаване няма да решат проблема нито със социализиране на децата, нито със забравянето на материала. И ранният час на започване на учебните занятия, целодневно, двусменно обучение, компенсира по-ранното завършване на учебната година", посочи тя.

Това са изисквания, които произтичат от нормативната уредба и ще дадат възможност да бъде взет целият предвиден материал, поясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

"Не смятам, че в средата на юни ще има проблем за провеждане на националното външно оценяване, защото няма логика да бъде един месец по-рано. Тогава ще има много родители, които ще коментират фактът, че е прекалено рано и не е взет целият учебен материал", коментира Михайлова.

Графикът на учебното време ще бъде готов до края на юни, уточни зам.-министърът. Тогава ще станат ясни и датите на НВО през следващата учебна година.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари