Седмокласниците ще имат повече време на матурите

1
Още една промяна в изпита след 7. клас ще стане факт още от започващата учебна година
Още една промяна в изпита след 7. клас ще стане факт още от започващата учебна година

Дигитализират им учебниците

Повече време на матурите ще имат седмокласниците. Промяната е за изпитите от Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература и по математика, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

За първата част вече ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде възможност за по-спокойна и задълбочена работа, обявиха по време на национално съвещание с началниците на регионални управления на образованието (РУО) преди началото на новата учебна 2023/24 година, което бе открито от министъра на образованието и на науката Галин Цоков.

В дискусиите участваха заместник-министрите д-р Емилия Лазарова, Мариета Георгиева, Наталия Митева и началникът на кабинета на министъра на Наталия Михалевска. За първи път в подобно съвещание участват и представители на ученическите организации за самоуправление.

Другата промяна е, че в изпита след 7-ми клас броят на задачите и по двата предмета остава същите, но по математика две от задачите, които досега са били с отворен отговор, ще станат с избираем.

До първия учебен ден ще бъдат дигитализирани хартиените учебници до 7 клас. Те ще са достъпни на платформата „Дигитална раница“.

Екипи ще обикалят домовете на децата, които след започване на учебната година не са отишли на училище. „Всеки ден извън класната стая може да бъде пагубен и да е причина детето трайно да изпадне от системата на образованието“, посочи министърът.

Заместник-министър Емилия Лазарова акцентира върху необходимостта от анализ на ниските резултати от НВО, както и от по-добра методическа подкрепа на учителите. „Необходимо е изработване на училищни политики за повишаване на резултатите, ефективна комуникация с родителите, мерки за намаляване на отсъствията, ориентиране към нови модели на работа в учебния час, предоставяне на общата и допълнителна подкрепа, особено за учениците от уязвими групи“, каза Емилия Лазарова. Според нея е необходимо да се обърне внимание и на квалификацията на учителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари