Седмокласниците могат да си отдъхнат

1
Няма да им се пада материал от 5-и и 6-и клас на матурата, заявиха днес от МОН
Няма да им се пада материал от 5-и и 6-и клас на матурата, заявиха днес от МОН

 

Произведения, изучавани в пети и в шести клас, няма да бъдат включени в изпита по български език и литература след седми клас, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, предаде Дарик.

Това се отнася само за учениците, които през следващата учебна година ще са в седми клас, но не и за следващия випуск.

По-рано днес родители и учители изразиха притесненията си, че промените влизат в сила със задна дата и поставят седмокласниците наесен пред свършен факт.

Произведенията са „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов, „Отечество любезно, как хубаво си ти“ на Вазов, „Косачи“ на Елин Пелин, „Художник“ на Веселин Ханчев, главите „Представлението“ и „Радини вълнения“ от „Под игото“, „Братчета на Гаврош“ от Смирненски, „Серафим“ на Йовков и „Хайдути“ на Ботев.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова коментира: "Материалът по литература категорично за тези седмокласници ще бъде от произведения, които се изучават само в седми клас. Правилно е, когато се явяваш на изпит, предварително да знаеш какви са условията. Категорично няма да се падне произведение, изучавано в пети или шести клас. Нито един родител не бива да бъде притеснен, в този смисъл".

Това няма да се отнася за учениците, които през следващата учебна година ще са в шести клас. Тези произведения могат да се паднат на техния изпит. По-рано през деня родители и учители се оплакаха, че МОН поставя седмокласниците догодина пред свършен факт и че те са жертва на новите учебни програми.

Петя Маркова, учителка по Български език и литература в столичното училище „Св. София“, коментира: "Този випуск е до известна степен жертва на начина, по който се осъществи смяната на програмата, с ненавременното излизане на учебниците им, особено за пети клас, с ученето по разни притурки и допълнителни материали, по нова програма със стари учебници. Не смятам, че е редно да бъдат подложени на това изпитание".

Все още не е решено дали в 25-та задача ще се пише теза, антитеза или характеристика на герой, текстовете обаче ще са кратки, за да има еднозначност, уточни Михайлова. По думите й, опасност от субективизъм няма, а всички изисквания ще са ясни до края на юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари