Внимание! Нови скрити такси при бързите кредити

0
Въведена е и такса за поръчител
Въведена е и такса за поръчител Видео: БНТ

Близо две години след законовите промени, проблемите с бързите кредити остават.

Остават и проблемите с теглените преди това заеми от небанкови институции. Въведена е и такса за поръчител, която според сдружението за правна помощ на потребителите тепърва ще е обект на съдебни дела.

Осигуряването на поръчител от самите фирми за бързи кредити е нова практика, която си има цена. Понякога струва колкото целия заем, който ще се тегли. Адвокатите тълкуват тази такса като опит да се избегне включването на сумата към годишния процент на разходите, тъй като за него законодателят е поставил определен лимит, който не бива да се превишава.

Стоян Мемцов, Сдружение за правна помощ на потребителите: “Въпреки този опит на търговците при всички положения таксата, която се заплаща за някакви допълнителни услуги, които се предоставят по договора, ще бъде включен в годишния процент на разходите, т.е. тази клауза също ще се окаже нищожна, тъй като е неравноправна спрямо потребителите.”

Когато София Чуренова от Пловдив тегли бърз кредит от 1000 лева за климатик, такса поръчител все още няма, но съществува т.нар. “арбитражна клауза”. Тя фигурира в общите условия на договора за заем и изключва правото на защитата на кредитополучателя.

София Чуренова: “И аз даже като прочетох, че е Арбитражен съд се чудех какъв е тоя, аз за първи път чувах тогава арбитражен съд.”

Проблемите ѝ започват, когато без да е искала, от същата фирма ѝ отпускат втори заем от 660 лв, а София не знае, че тече срок, в който трябва да се откаже от него и лихвите се трупат.

София Чуренова: “И оттам нататък почнаха да ме съдят. Моят син получи стрес, разболя се от рак.”

София е осъдена от Арбитражен съд да плати близо 3 хиляди лева, но тя обжалва пред Върховния касационен съд. Връщат ѝ 1300 лева.Адвокат Мемцов посочва по-шокиращи случаи, когато при теглене на 1000 лв., се оказва, че трябва да се върнат 8000.

Стоян Мемцов: “Ако такива случаи влязат в съда, при всички положения доверителят ще се окаже печелившата страна от делото. Проблемът е, когато тези спорове минат през едно арбитражно производство.”

Според българското законодателство всеки договор за теглене на бърз кредит може да бъде прекратен до 14 дни след сключването му.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари