Банките вдигат такси заради ниските лихви

0
Предупреждение - евтините кредити няма да са вечни
Предупреждение - евтините кредити няма да са вечни Снимка: БГНЕС

Нагласите на фирмите и домакинствата остават оптимистични

Лошите заеми нарастват с 400 млн. лв.

За да компенсират намаляването на лихвите, банките увеличават някои такси, става ясно от изданието на БНБ „Банките в България”, пише вестник Труд.

Нетният доход на банките от такси и комисионни нараства с 39 млн. лв., или с 4,9%q и за първите девет месеца на 2019 г. е 826 млн. лв. Въпреки ръста на кредитирането заради ниските лихви банките са изправени пред необходимостта да адаптират бизнес моделите си, посочват от БНБ. Сред начините, с които банките се опитват да компенсират понижението на лихвите, е увеличаването на някои такси и комисиони, пише в анализа на Централната банка.

Нетният лихвен доход на банките също се увеличава, но по-бавно отколкото дохода от такси – с 41 млн. лв., или с 2% на годишна база и за деветмесечието достига 2,1 млрд. лв. В резултат печалбата на банките до септември 2019 г. достига рекордните 1,3 млрд. лв., което е с 51 млн. лв. (4,2%) повече от същия период на предходната година. Възвръщаемостта на активите на банките възлиза на 1,52%, а възвръщаемостта на собствения капитал е 11,82%.

От юли до септември 2019 г. кредитният портфейл на банките нарасна с 1,4 млрд. лв. (+2,3%) до 64,6 млрд. лв. Увеличават се както кредитите за домакинства (+672 млн. лв.), така и за нефинансовите предприятия (+580 млн. лв.). Това обаче е съпроводено с ръст на необслужваните заеми с 0,4 млрд. лв. до 6,9 млрд. лв. В края на септември делът на лошите кредити е 7,4% от всички отпуснати заеми, при 7,2% в края на юни.

През третото тримесечие на 2019 г. нагласите на фирмите и домакинствата остават оптимистични, но върху икономическите условия в страната започват да се отразяват изгледите за забавяне на глобалния икономически растеж и за по-слабо външно търсене, посочват от БНБ. Европейската централна банка продължава политиката си на отрицателни лихви. Това обуславя ниските лихви в България, което се отразява положително върху способността на хората да обслужват задълженията си, но същевременно създава риск от прекомерно увеличаване на задлъжнялостта, посочват от БНБ. Ниските лихви и нарастването на доходите стимулират търсенето на кредити, което в съчетание със засилената конкуренция сред банките и повишеното предлагане на заеми води до ръст на кредитите за домакинствата.

Предупреждение

Евтините кредити няма да са вечни

Изгледите за запазване в средносрочен период на настоящите ниски лихвени нива на Европейската централна банка не бива да се разглеждат като фактор, който изключва вероятността от внезапно повишение на прилаганите от банките лихвени проценти, пише в анализа на БНБ. Влошаване на икономическите и пазарните условия може да доведе до рязко нарастване на лихвените равнища по кредитите както заради изостряне на чувствителността на банките към риска и съответно до увеличаване на рисковата надбавка в лихвените проценти по кредитите, така и по линия на евентуално повишение на цената на привлечените средства, пред което могат да бъдат изправени кредитните институции, посочват от БНБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Викаха му "пешкира". Защото се оправяше с всякакви загорели мърсотии.

Харесай Дунавмост във Фейсбук