Влакове се движат по-бавно заради жегите

0
Целта е да се намали рискът от сериозни деформации на железния път
Целта е да се намали рискът от сериозни деформации на железния път Снимка: БГНЕС

Целта е да се намали рискът от сериозни деформации на железния път

В участъци с критично високи температури на релсите скоростта се ограничава между 40 и 60 км/ч. Целта е да се намали рискът от сериозни деформации на железния път. В София в най-горещите часове част от старите трамвайни трасета се обливат с вода няколко пъти дневно, предаде БНТ.

В горещите летни дни железничарите следят с повишено внимание температурата на около 5000 километра релси в цяла България.

"Релсите са изработени от стомана. Стоманата е материал, който при повишаване на температурите се разширява. Стига се до деформация на релсите", каза Емил Симеонов - главен ревизор по безопасност на транспорта в НКЖИ.

Между 11:00 ч. и 19:00 ч. температурата на релсите се мери на всеки час през 40-50 километра. Процедурата отнема около 5 минути. В 12 часа в София е около 30 градуса. Температурата на железния път край централна гара е по-висока - 40 градуса.

Когато термометърът на релсите покаже над 54 градуса скоростта на движение на влаковете в горещия участък се ограничава.

"В зависимост от конструкцията на железния път скоростта се ограничава от 40 до 60 километра в час. За да не се допусне загуба на устойчивост на железния път", коментира Емил Симеонов.

Заради ограничената скорост влаковете закъсняват.

Макар и рядко влаковете спират заради сериозни деформации на релсите.

"Последно беше Столник-Саранци. Спряме движението на влаковете докато се извършат всички действия, за да може да гарантираме безопасността на пътниците", разясни Емил Симеонов.

Жегите създават проблеми и по част от трамвайните релси в София. Температурата им надхвърля 60 градуса.

"Понякога, когато се получи аварийна ситуация, се ограничава скоростта. Преди 2 дни имахме надигане на релсите, което предизвика спиране на трамвайното движение за 33 минути. Поддържаме релсов път, който е над 40 години в редовна експлоатация. Нормално след толкова години да има влошено техническо състояние", каза инж. Асен Ценов - заместник-директор по релсов път в Столичен "Електротранспорт".

За да се избегнат проблеми в жегите част от трамвайните трасета се обливат с вода по три пъти дневно. Предстоят и ремонти на част от най-старите релси в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари