Владимир Путин приветства "безпрецедентното" ниво на сътрудничество между Русия и Китай

0
Русия иска да укрепи партньорствата си в Азия, за да компенсира загубата на голяма част от европейския пазар
Русия иска да укрепи партньорствата си в Азия, за да компенсира загубата на голяма част от европейския пазар Снимка: © РИА Новости / Григорий Сысоев

Русия иска да укрепи партньорствата си в Азия, за да компенсира загубата на голяма част от европейския пазар

Руският президент Владимир Путин приветства днес "безпрецедентното" ниво на енергийно сътрудничество между Москва и Китай, в момент, в който Русия иска да укрепи партньорствата си в Азия, за да компенсира загубата на голяма част от европейския пазар.

"Отношенията на глобално партньорство и стратегическо сътрудничество между Русия и Китай достигнаха безпрецедентно равнище", изрази той задоволството си в съобщение, публикувано на сайта на Кремъл и отправено към участниците в енергийния форум Русия-Китай в Пекин, предаде БТА.

Според данните, обявени от шефа на петролния гигант "Роснефт" Игор Сечин по време на форума, енергията е "над 75 на сто от руския износ за Китай".

"През първите осем месеца на 2023 г. Русия се превърна в основния доставчик на петрол за Китай, изпреварвайки Саудитска Арабия", каза Сечин. "Над 75 милиона тона руски петрол вече са доставени за Китай тази година, което е с 25 на сто повече от миналата година", добави той.

Русия е обект на тежки санкции от западните страни, най-вече по отношение на петрола си, за който Г-7, ЕС и Австралия наложиха таван на цените. Москва се опитва да реорганизира доставките си за Азия, дори това да означава да продава някои продукти на по-ниски цени.

Китай понастоящем е основният енергиен партньор на Москва, след като европейците затвориха почти изцяло газовия си пазар след санкции и саботаж на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море през септември 2022 г.

Русия е изправена пред значителни разходи и сериозни закъснения в строителството на инфраструктура за развитието на нови партньорства.

Въпреки всичко "износът на руски газ за Китай ще достигне тази година ново историческо равнище: ще бъдат доставени над 30 милиарда кубични метра благодарение на увеличението на мощността на газопровода "Силата на Сибир", увери Сечин.

В настоящия момент руският газ се доставя в Пекин от тази инфраструктура, разположена в Далечния изток на Русия и Москва се надява да подпише преди края на годината споразумение за строителството на друг огромен газопровод между двете страни - "Силата на Сибир 2", който трябва да премине през степите на Монголия.

До 2030 г. "Силата на Сибир 2" ще позволи на Русия да повиши износа си за Китай до близо 100 милиарда кубични метра газ годишно.

Русия иска да увеличи търговията с Китай през Северния морски път и да се превърне във водещ доставчик на втечнен природен газ, каза днес вицепремиерът Александър Новак, цитиран от Ройтерс.

Пътят минава от Мурманск близо до границата на Русия с Норвегия на изток до Беринговия проток до Аляска.

Новак заяви, че Русия понастоящем е четвъртият най-голям доставчик на втечнен природен газ за Китай. Русия се конкурира с Катар, САЩ и Австралия на глобалния пазар на втечнен природен газ.

"Русия може да се превърне в основния надежден доставчик на втечнен природен газ за Китай, имайки предвид проектите, които вече се реализират", е казал Новак по време форума, според правителствената стенограма.

Новак и китайският му колега Дън Сюесян са обсъдили по време на форум начини за увеличаване на търговските обеми между двете страни до поне 50 милиона метрични тона карго по Северния морски път, очаквайки оборот от 80 милиона тона карго през 2024 г. и 150 милиона тона през 2030 г.

Русия разглежда от дълго време пътя като алтернатива на Суецкия канал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Далновиден
    Следващото ниво на това безпрецедентно сътрудничество е създаването на нова Китайска федерация със столица Пекин и съставни части Московска Русь. И без това милиард и половина китайци търсят територия за живеене и ресурси за икономиката си. А ползата за ватниците ще бъде, че ще се научат на ред и дисциплина.
  • 2
    1
    123
    Никой не коментира . Ясно . Доларолюбците и мъжките евро хомосексуалисти са пуснали кой жълто кой кафяво из гащите и с мъка преглъщат двойната загуба. Веднъж от препикаването на санкциите, втори път от загубата на прекрасната евтина чиста природна енергия, водещият локомотив на европейската икономика. Една наша хомо курва, васко педераса има една песен "как болиииии, какво ми направиии , защо ме оставиии ..." И да завърша с най-оригиналният рапър в България.... "фак америка вива Русия"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари