Путин и Лукашенко се срещнаха в Санкт Петербург

1
Лидерите на Русия и Беларус ще обсъдят начините да разширят сътрудничеството си
Лидерите на Русия и Беларус ще обсъдят начините да разширят сътрудничеството си Снимка: © РИА Новости / Павел Бедняков

Лидерите на Русия и Беларус ще обсъдят начините да разширят сътрудничеството си

Лидерите на Русия и Беларус днес се срещнаха в Санкт Петербург, за да обсъдят начините да разширят сътрудничеството си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Президентът Владимир Путин подчерта, че Москва и Минск са развили "стратегическо партньорство" в рамките на 25-годишното си съюзно споразумение. Този договор не предвиждаше пълно сливане на двете държави, а поддържане на тесни политически, икономически и военни връзки, отбелязва АП.

"Важно е, че в условията на безпрецедентен външен натиск Русия и Беларус си взаимодействат тясно на международната сцена и си оказват истинска съюзническа взаимна подкрепа", заяви Путин в началото на преговорите, в които участваха висши представители на двете страни.

Беларуският президент Александър Лукашенко разчита на субсидии и политическа подкрепа от Москва, за да управлява бившата съветска страна с желязна ръка в продължение на близо три десетилетия, коментира АП. Подкрепата на Русия му помогна да оцелее в месеците на протести срещу преизбирането му през 2020 г., които опозицията и Западът смятат за фалшифицирани.

Лукашенко позволи на Кремъл да разположи руски войски на беларуска територия, откъдето да започнат настъпление срещу Украйна през февруари 2022 г.

Миналата година Москва премести част от ядрените си оръжия с малък обсег в Беларус и сега те се намират по-близо до Украйна и на прага на НАТО. Много анализатори видяха в този ход на Русия опит да откаже Запада от увеличаване на военната му подкрепа за Киев.

Миналия месец Лукашенко заяви, че процесът по разполагане на руските ядрени оръжия в страната му е приключил през октомври, но не оповести точния им брой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари