Владимир Путин: Изпратени на Украйна оръжия се оказват в ръцете на талибаните

14
Украйна продава оръжия на Близкия изток, заяви руският президент ​
Украйна продава оръжия на Близкия изток, заяви руският президент ​ Снимка: Павел Бедняков / РИА Новости

Украйна продава оръжия на Близкия изток, заяви руският президент ​

Изпратени на Украйна западни оръжия се оказват в Близкия изток и попадат в ръцете на талибаните.

Това заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, Ройтерс и БТА.

"Сега казват - оръжие от Украйна се появява в Близкия изток. Разбира се, че се появява, защото го продават", заяви Путин на среща с новия състав на руската Обществена палата (руски консултативен орган - бел.ред.).

Украйна казва, че контролира строго всички оръжия, които ѝ се доставят, припомня Ройтерс.

Представители на някои западни служби за сигурност обаче изразяват безпокойство и САЩ поискаха от Украйна да направи повече, за да се справи с по-общия въпрос за корупцията, отбелязва Ройтерс.

През юни миналата година генералният секретар на "Интерпол" Юрген Щок предупреди, че някои съвременни оръжия, изпращани за Украйна, може да се озоват в ръцете на организирани престъпни групи.

Доклад за войната в Украйна и незаконната оръжейна търговия, изготвен от организацията "Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност", посочи през март, че сега няма значително изтичане на оръжия от зоната на украинския конфликт.

"Всеки прецедент обаче навежда на мисълта по-специално, че ако към този риск не се подходи проактивно и с въображение, когато настоящата война приключи, украинското бойно поле би могло и ще стане нов арсенал на анархията, въоръжавайки всички - от бунтовниците в Африка до гангстерите по улиците на Европа", пише в доклада.

Осемте най-големи западни донори на оръжия за Украйна, оглавявани от САЩ, обещаха на Украйна оръжия на обща стойност най-малко 84 милиарда евро, според данни на "Института Кил за световна икономика".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    Dani
    Ами толкова много оръжие,оставят за да ""пламне ""Европа!!Те така си поддържат икономиката __с производство на оръжие!!В Авганистан за колко милиарда оставиха (не помня но бяха много) Защо __така ли се осигурява МИР _с оръжие??Извратена логика!!
  • 0
    2
    Ебанка в танка
    Руските "идиоти" се изпикаха в лицето на сащ и европа и никой не успя да им накриви на шапката. А ти скоте жалък бягай в банята да се подмиеш със студена вода че това, което ти готви мафията ще ти избочи представите ужас и мизерия.
  • -3
    1
    Ванка с танка
    За руските идиоти остана да внасят хвърчила от Северна Корея.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари