Вкарват в закон такса сградна инсталация

0
Потребителските организации искат в абонатната станция да има още един топломер
Потребителските организации искат в абонатната станция да има още един топломер

До началото на следващия отоплителен сезон има вероятност делът на таксата сградна инсталация, който плащат абонатите на топлофикациите, да бъде фиксиран в Закона за енергетиката

Според зам.-председателя на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов, ако няма отказали се абонати в една кооперация при вертикални щрангове загубите са от 25 до 35% или средно 30 на сто. „При хоризонталните инсталации, които са индивидуални за всяко жилище те падат до нива от 5 до 15% (средно 10 на сто). Тези дялове трябва да се фиксират“, смята депутатът, защото опитът е показал, че в етажната собственост трудно стига до разбирателство по този въпрос.

По думите му в министерството на енергетиката има работна група по проблема. „Работи ли тя бързо и предложи ли промените до юни е възможно те да влязат в Закона за енергетиката до 1 октомври, когато е срокът за представяне на доклада да състоянието на топлофикациите“, обясни Николов. 

Според него промени в нормативните промени, засягащи топлоснабдяването трябва да станат и част от общата енергийна стратегия, която от години се чака с нетърпение от всички.

Председателят на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев също смята, че в закона трябва се прецизира делът на сградната инсталация. „Едновременно с това би трябвало топлинните счетоводители да се подчиняват на изискванията на етажната собственост, а не на доставчика на топлинна енергия“, обясни той. По думите му федерацията е поискала да стане задължително монтирането на още един топломер в абонатната станция.

На последната среща на потребителските организации с министъра на енергетиката Теменужка Петкова са били отправени и искания за ясни, недвусмислени и лесно проверими сметки, предварително договаряне на цени и възможност абонатът във всеки един момент да знае какви са му задълженията към доставчика по договора, предава „Монитор“. Предлага се още при съгласие между продавача и купувача продажбата може да става и по други начини - на твърда сума за отоплителен период от 6 месеца в зависимост от отопляемия обем, като при по-къс период сумата се намалява пропорционално.

Вчера народното събрание даде срок до 1 октомври на министъра на енергетиката Теменужка Петкова трябва да представи в парламента доклад за техническото състояние на топлофикациите. По време на дискусията преди това Валентин Николов обясни, че централното топлоснаблдяване е важен елемент за сигурността на енергийната ни система. Според Таско Ерменков пък е време вече доставката на топлонергия да става до абонатната станция в сградата, а за разпределението й грижата да имат живущите в нея.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че всички от 12 топлофикации в страната 11 са частни. Само едно от дружествата досега не се е възползвало от получаването на безплатни квоти за парникови емисии. „В периода 2013-2017 г. те са получили такива квоти за над 3 млн. лв. За това време те са инвестирали направили инвестиции за 67 млн. лв.”, добави министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари