Ветото на президента върху суперпрокурора не мина в правна комисия

0
Частичното вето над закона засягаше частта, в която се посочва, че на следващите избори ще се гласува както машинно, така и с хартиени бюлетини
Частичното вето над закона засягаше частта, в която се посочва, че на следващите избори ще се гласува както машинно, така и с хартиени бюлетини Снимка: БГНЕС/архив

С 11 гласа "за", 9 "против" и един въздържал се депутатите в правната комисия на парламента отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху приетите на 17 септември промени в Изборния кодекс

Частичното вето над закона засягаше частта, в която се посочва, че на следващите избори ще се гласува както машинно, така и с хартиени бюлетини, предава Actualno.com

Ветото е и над текстовете за провеждането на референдуми по въпроси от компетенцията на ВНС, отговорността да е на ЦИК за закупуването или наемането на машините за гласуване, както и агенция информационно обслужване да обработва данните от изборите.

В подкрепа на ветото се обявиха депутатите от БСП. Риск от много грешки в протоколите крие комбинираният вот, смята социалистът Филип Попов, а правото за референдум над въпроси като "Да стане ли страната президентска република?" нарушава конституционния модел в страната, смята още той.

Съпартиецът му Крум Зарков окачестви мотивите на президента като много добре формулирани и подчерта, че фирми не могат да се записват в законите на страната.

Зам.-председателят на правната комисия и депутат от НФСБ Кристиян Митев контрира, че Информационно обслужване е единственото дружеството, което от 10 г. печели конкурса за обработка на данните от изборите.

Какъв монопол е това, като няма други участници, попита Митев и се обърна към президента с въпроса: "Как така той нямаше против да бъде избран с хартия, а сега има съмнения в нея", попита той, цитиран от 24 часа.

От ДПС подкрепиха ветото на президента, като изтъкнаха, че аргументите на Радев трябва да бъдат уважени, а Хамид Хамид попита дали колегите му съзнават, че действащите текстове в ИК лишават от възможност за гласуване милиони български граждани.

Трябва да направим изборите привлекателни за избирателите, заяви в дебата шефката на правната комисия Анна Александрова. Тя обясни, че лично при нея от изборния ѝ район ходели избиратели на БСП, за да искат на следващия вот за парламент да има хартиени бюлетини.

Съпартиецът ѝ от ГЕРБ Красимир Ципов я подкрепи, че изборите трябва да са с два начина на гласуване, а мотивите на президента са противоречиви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари