Валентин Николов: Технологията при АЕЦ "Вогъл" е добра за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

0
По думите му строежът на една такава централа трае около 5 години
По думите му строежът на една такава централа трае около 5 години Видео: NOVA

По думите му строежът на една такава централа трае около 5 години

Българска делегация от депутати и енергийни експерти беше на посещение в САЩ. Сред тях бе и Валентин Николов – бивш шеф на Българския енергиен холдинг и бивш шеф АЕЦ „Козлодуй”. Той коментира бъдещето на енергетиката ни в ефира на Нова телевизия.

„АЕЦ „Вогъл” вече е почти готова. Технологията там е такава, че при извънредно положение не може да се получи стопилка и радиоактивно замърсяване. Овладява се ядреният процес и възможността от прегряване”, уточни Николов. Според него подобна технология би била много добра за седмия блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Нашите централи зависят много електрическата енергия. Какво се случи във „Фукушима”, след като заля вълната? Тя изключи възможността на главните циркулационни помпи да въртят водата и да охлаждат реактора. Дизелгенераторите бяха потопени. Наблизо нямаше други и се получи тази стопилка, за която говорихме и ядреното гориво излезе навън”, обясни бившият шеф на Българския енергиен холдинг.

По думите му строежът на една такава централа трае около 5 години.

Уестингхаус“ няма да строят. Те са носители на проекта и дават технологията. Има 7-8 компании, които могат да построят такава централа у нас. Отделно след проучване ще се види и българската индустрия с какво може да бъде въвлечена в този процес. Сигурен съм, че ще има такива, които ще изявят желание да инвестират”, каза още Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    русенец
    Тоя бивш продавач на банички от кога стана спец в ядрената енергетика? :)
  • 4
    1
    а кога
    ще лицензирате реактора за европа?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари