В Русе цените на дървата за огрев растат ударно

6
Само за месец кубикът скочи с 20 лева. Тон дърва вече струва 280 лева
Само за месец кубикът скочи с 20 лева. Тон дърва вече струва 280 лева Снимка: Община Русе

Осигурени са над 1 млн. куб. м цепеници за населението

Един от най-евтините източници за отопление – дървата, поскъпнаха с близо 70 процента за година и цените продължават да растат. По борсите край градовете и пътищата в момента цепениците се продават по 125 - 165 - 180 лв. за кубик, а през юли миналата година вървяха по 80-100 лева за кубик. В същото време са осигурени над 1 млн. куб. м по-евтини дърва.

Държавните горски предприятия откриха 43 склада за директна продажба на дърва за огрев на хората за лично ползване. Предстои да заработят още 13 подобни централни склада, съобщиха от Министерството на земеделието и горите в отговор на въпроси на „Телеграф“. Хората ще могат да купуват дърва за лична употреба по ценоразпис, без право да ги препродават, приоритетно от общинските гори по местоживеене, и едва след това от държавния лес, предвижда законът за горите. Кметът на кметството или районният кмет прави списък на жителите, които са поискали да им бъдат осигурени дърва за огрев, обясниха от аграрното ведомство.

Количества

Над 1 милион кубика дърва за директна продажба на местното население по списъци, заверени от кметовете, ще осигурят държавните горски и ловни стопанства. През миналата година са били продадени 926 000 куб. метра, което е 10 процента по-малко от количествата, които ще бъдат осигурени тази година. Търсенето на дърва за огрев се е увеличило и за някои стопанства ръстът на лицата, които искат да купят дърва директно от държавните структури, е двоен. Към юни месец от откритите складове към държавните стопанства са закупени общо 10 430 куб. м дърва от общо 2270 домакинства.

Дървата могат да се купят от открити складове или да бъдат доставени до клиента от горските складове. Елиминира се участието на посредници или участието им е на определени фиксирани цени след проведени обществени поръчки, обясняват от земеделското ведомство.

Хората от списъците на кметствата нямат ангажимент дали да получат дървата от временен горски склад или от новооткритите централни складове, тъй като те се ползват като логистични центрове за съответните държавни горски предприятия.

В тези складове може да се съхранява дървесина от различни горски и ловни стопанства и да се пренасочват доставки към съседни райони извън този на съответното горско стопанство, на чиято територия е открит складът, и по същество не са създадени като търговски центрове, от които физическите лица да реализират покупка на дърва за огрев или строителна дървесина.

Цени

Продажните цени на дървата за огрев са различни в отделните държавни горски и ловни стопанства. Стойностите варират между 39 лева и 68 лева без ДДС при продажби от временен горски склад (сечище).

От централни складове в близост до големи населени места са утвърдени цени за продажба на кубичен метър от 60 до 85 лв. без ДДС, или от 72 до 102 лв. с ДДС, с дължина 1 метър, закупени на място от централен склад без включен транспорт до краен клиент.

Цените на кубик с дължина 1 м, транспортирани до краен клиент, са от 65 лв. до 100 лв. без ДДС, или от 78 до 120 лв. с ДДС.

В случай че крайният клиент желае дървата да бъдат доставени нарязани и нацепени, няколко горски и ловни стопанства предлагат тази допълнителна услуга, като цената варира от 72 лв. за пространствен куб. м до 115 лв. без ДДС, което е от 86,4 до 138 лв. с ДДС.

Цените за транспорт/доставка от централните складове до купувача са също различни, като зависят от разстоянието, достигайки максимална стойност до 25 лв. за пространствен кубичен метър. При някои складове транспортът се организира от купувача.

Нагоре

В момента е най-доброто време за осигуряване на дървата за огрев през зимата, защото отоплението ще ни излезе най-евтино. Така хората си мислят по стар навик. Но от есента на миналата година с поскъпването на тока и газа дървата, пелетите и въглищата също тръгнаха нагоре и в момента на тържищата край София дървата за огрев вървят от 125 до 165 лв. за кубик.

Миналата година по същото време те се продаваха от 80 до 100 лева в зависимост от вида дървесина. Непосредствено преди зимата и в самия сезон цената се увеличава поне с още 20-30%, а при извънредни обстоятелства – затруднено влизане в горите заради валежи, може да скочи и повече. Преди година през септември цените стигнаха 180 лева на кубик на тържищата покрай пътища и частни складове, но сега такива цени са вече факт.

Търговец на борсата в София продава 1 куб. м нарязани и нацепени букови дърва в пале по 165 лв., а смесените – от габър, орех, слива, бреза и др. - по 145 лева/куб. м. Дървата се продават и в чували по 15 лв., като 10 чувала правят 1 кубик. При поръчка над 20 куб. м се прави отстъпка. А транспортът за до 5 кубика в София струва около 40 лева, като миналата година е бил 30 лева. 50 лева ще излезе доставката до по-отдалечен район на града. В склад по пътя за софийското село Лозен дървата се продават по 125 лв. за кубик. Всеки ден карали дърва, но списъкът от купувачи бил толкова пълен, че не приемат нови заявки, обясни търговецът.

Негови колеги вече продават цепениците по 140-150 лева/куб. м.

За отоплението на апартамент от 80 кв. м за сезона трябват 5 кубика дърва. Това означава, че миналата зима отоплението на домакинството е излязло 400-500 лева, като си е купило дървата през юли, и 520-650 лв. – ако ги е купило през септември. Сега ако си купи дървата през юли, зимата на същото домакинство ще излезе 625-750 лв., а ако ги купи през септември, 815-975 лв.

Хитрини

Хитрини на търговците могат да оскъпят дървата за огрев, предупреди потребител, който години наред се отоплява с дърва. Някои търговци не подреждат дървата плътно върху палетите и затова е по-изгодно да се купи кубикът на метровки. Иначе вече наредените дърва са с близо половин кубик по-малко, обясни потърпевш потребител. Има и търговци, които обявяват, че палето съдържа 0,8 куб. м. А с въведения нов коефициент на плътност 0,55 вместо 0,47 хората плащат повече за 1 кубик дървесина.

В Русе цените растат ударно

Жанета Йорданова

Само за месец – месец и половина кубикът дърва в Русе скочи с 20 лева.

Ако преди цената на кубик е била 115 лева, сега тя е 135 лева, показа репортерска проверка на „Телеграф“. Един тон дърва за огрев пък сега струва 280 лева, а преди два месеца – 240 лева. Фирмите предлагат меше и акация, които са нарязани и нацепени.

Въглищата се предлагат в чувалчета по 25 кг.

Продават се и донбаски въглища, като чувалчето струва 20,70 лева.

Екобрикетите от слънчоглед са 14,40 лева за чувалче от 20 кг. Предлагат се и пелети в чували по 15 кг, като украинските са 14,16 лв., а произведените в Свищов – 12,72 лева.

Във Варна Горските предлагат ранно запасяване

Добромир Радушев

Директорите на горските и ловните стопанства на територията на Североизточното държавно предприятие продължават срещите с кметовете на населени места, за да може по-бързо да бъдат направени списъци на желаещите да получат дърва за огрев за отоплителния сезон 2022/2023 година. От стопанствата отчитат, че досега получените списъци и индивидуални заявки са удовлетворени веднага.

В момента всички поделения разполагат с дърва за огрев и от ръководството на предприятието призовават хората да не чакат есента, а да заявят сега нужните им количества.

Според горските специалисти и ръководители на стопанствата много от хората, които се отопляват с дърва по селата, са с ниски доходи и чакат да получат ваучерите си от социалните служби. Средствата за отопление обаче се изплащат през септември, а по това време започват да се завръщат и работещите в страни от ЕС, което води до натрупване на много заявки и удовлетворяването им в срок е затруднено.

На борсите във Варна дървата за огрев в момента се търгуват по 140 лева за кубик метрови и 150 лв. за тон нарязани и нацепени по избор, цените на които все още не се влияят от новия отоплителен сезон.

Затова още през лятото по-предвидливите бързат да избегнат сезонното им покачване, като пазаруват на 140 лв. метрови и 150 лв. за тон нарязани и нацепени дърва от дъб и цер по избор на клиента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    7
    Дрън, дрън!
    Вчера на центтъра на наше село видях камион с нарязани дърва за огрев и попитах колко струват. Отговора беше 250/двеста и петдесет/ лева за 1 тон. Всеки да си направи сметка, колко струва един кубик, Да не говорим, че когато ти ги стоварят пред къщи, не знаеш 1 тон ли е, 2 тона ли са. Това е ловиш риба в мътна вода.
  • 10
    6
    daskal
    Ужас! Не знаех, че САЩ са виновни и за високата цена на мешето. Сигурно са виновни и за мръсотията около блока ни. И за идиота, които всеки ден кърти нещо с дрелката. И за надънената докрай чалга. Винаги и само чалга! Виновни са, империалистите мръсни!
  • 8
    5
    liu
    Кога ще бъдат изгонени агентите/шпиони на сащ?!
  • 4
    4
    До #1 ;liuyt:
    Не си разбрал, колега. Сюлейман Пуси и другите чифутско-американски подлоги са ти казали, че влезем ли в НАТО и €врогейския съюз ТЕ ще забогатеят почти веднага!
  • 5
    3
    До първи
    Ами като блейкате е така...дa Ви водят за носа
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари