Подарък за Нова година: Цената на водата удря 6 лева за кубик

2
Рекордната цена от 6,08 лева на кубик вода ще плащат от 1 януари в Разград
Рекордната цена от 6,08 лева на кубик вода ще плащат от 1 януари в Разград

Рекордната цена от 6,08 лева на кубик вода ще плащат от 1 януари в Разград

Водата ще удари 5 лева за кубик в 22 областни града за ЧНГ. Причината е, че цената на ВиК ще скочи с 15% от 1 януари догодина.

Това става ясно от доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране. Промяната засяга над 33 ВиК оператора и в повечето случаи предвижда по-голямо от планираното в петгодишния бизнес план на дружествата увеличение, пише Telegraph.

Скок

При предложенията за промяна е приложена натрупаната инфлация за периода от влизане на действащите в момента цени до октомври 2023 г., се казва в доклада. Ще се вземе предвид и инфлацията през ноември. На 29 ноември комисарите ще обсъдят предложените цени на открито заседание с ВиК дружествата, асоциации и представители на местната власт и потребителски организации.

Предложения

Най-висока цена от 6,08 лева за куб. м е предложена за „Водоснабдяване - Дунав“, Разград. В момента клиентите му плащат кубика по 5,38 лв. Цената на водата в Русенско да се увеличи с 13,7% и да стане 5,05 лв./кубик, е предложението на КЕВР. От 4,60 лева до 5,02 лева да се увеличи кубикът в Стара Загора. С 13,38% да скочи водата в Търговище и да стигне 5,14 лева на кубик, пише в доклада на комисията. Във Варненско поскъпването ще е с 9,35 процента и ще стигне 5,47 лева за кубик. В Силистренско живителната течност може да доближи 6 лева, като стигне до 5,78 лева за кубик. И в Смолянско ВиК услугата поскъпва с 15,76 процента до 5,35 лева. В Хасковско цената на водата също се увеличава значително с над 21 процента до 5,29 лева/кубик. В Пловдивско поскъпването е с 12,3 процента до 3,42 лева. В Пернишко поскъпването е до 3,84 лева/кубик, а в София област цената почти доближава 4 лева.

В доклада на КЕВР не е предложена нова цена за „Софийска вода“, защото още не е приет бизнес планът на компанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    до 6 ти
    Сега не си ли в социален затвор? Като нямаш пари да си платиш,къде е свободата ти? Най много до външнят клозет и до бъзака вместо хартия.Кеф ти ,иди къде искаш.С какво ще платиш? И от бакалията ще те изгонят.Нямаш еабота,нямаш пари.Нямсш здраве,нямаш дрехи и храна.И накъде? С цървулите до Джурджулеску,а? Май е за затвор работата.Ако имаш 20 дена отпуск,теб ти дават 10 или 14. И къде ше вървиш? Дрънкаш колкото да си чешеш езика и съдържанието в черепната паница че е блудкаво.
  • -3
    6
    До # 4
    каква пенсия по време на соца 150 лева бе т-пунгер?! Само на евтина вода не става както при соца. Ако отидеш в затвора всичко е безплатно, ама гледаш да излезеш на свобода колкото се може по-скоро. Та водата евтина при соца, ама си беше мизерия. Ако ме питат да се върна при соца за евтина вода или да плащам 6 лева за кубик сега, ще избера сега, не да се връщам в мизерията и полузатворническия соц!
  • 4
    5
    ПП ДБ ДПС ГЕРБ СДС
    Ще ви научим да живеете демократично и пестеливо!
  • 15
    4
    Русенец
    Ех, спомени ....А по времето на соца, кубик бистра вода струваше няколко стотинки. Пенсионер получаваше около 150 лева пенсия, днес - 800 лева. Значи кубик вода трябваше сега да е 40-50 стотинки.
  • 23
    3
    Разочарован
    Народа да изплаща откраднатите пари за водния цикъл и разбитите улици. Демагози ни убеждаваха, как след водния цикъл загубите от 40% по старата ВиК инфраструктура ще спрат и ... А какво стана: няма загуби 40% + тройна цена = на, крупни потребителси суми, усвоени от шепа ненадънни лапмоши.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари