В Русе продължава да има работещи улични телефони

1
Освен, че загрозяват града, Общината не получава и наем от тях
Освен, че загрозяват града, Общината не получава и наем от тях Видео: БНТ

Ползват ли се още уличните стационарни телефони?

Въпреки че повечето русенци отдавна не ги забелязват, те продължават да работят. Външният им вид обаче по-скоро загрозява улиците, а хората се питат дали някой ги поддържа и изобщо има ли смисъл от тях.

Затова общинският съветник Кънчо Йорданов предлага или да се поддържат или да се премахнат, предава БНТ.

"Един добър стопанин би трябвало да се грижи за имота си, а виждаме, че това не се случва. След навлизането на мобилните телефони хората загубиха интерес. И понеже са сложени на територията на община Русе – плаща ли се нещо на общината?", заяви Кънчо Йорданов – общински съветник.

Оказва се обаче, че телефонните кабини са частна собственост на една от телекомуникационните компании. И Община Русе няма договор за наем. Част от тях са били премахнати преди време по молба на граждани, но останалите продължават да се поддържат от фирмата собственик.

Даже и да знаеха, че са в изправност, русенци не биха могли да се обадят от уличен телефон, защото трудно ще се сдобият с фонокарта. Могат да наберат само спешния телефон 112. Фирмата предлага фонокарти само в собствените си магазини, но не във всеки от тях може да се открият.

За сметка на това в интернет има стотици обяви за продажба на стари фонокарти. А в колекцията си Гюрсел Акифов има над 40. Събрал ги преди години, когато мобилните телефони били все още екзотика.

Преди време решил да разменя фонокартите, които му се повтарят. Но никой не проявил интерес. Нямало и желаещи да ги купят. А всяка една от тях носи информация за олимпийските ни медалисти, за природни и исторически забележителности.

Самият Гюрсел Акифов също се изненада, че уличните телефони работят. И смята, че е по-добре да ги има.

До този момент от фирмата собственик на уличните телефони така и не ни отговориха защо продължават да ги поддържат технически, но не се грижат за външния им вид. За разлика от телефонните кабини в Англия. Макар повече от тях да са се превърнали в нещо друго - зарядни станции за мобилни телефони или място, в което има медицинска апаратура за обдишване и даване на първа помощ, те продължават да са една от емблемите на Острова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари