Велизар Павлов: Защо нямаме проектна готовност за инвестиране на 50 милиона лева за благоустрояване на Русе?

1

Общинският съветник направи важен обзор как работи Община Русе в посока усвояване на средства от държавния бюджет за инфраструктурни проекти - с огромно забавяне, неефективно и непрозрачно

"Вдигаме данъци, спорим за дребни суми за социални дейности, култура, спорт, а се лутаме и нямаме проектна готовност за инвестиране на 50 млн. лв. в благоустрояване на Община Русе."

Това написа в своя Фейсбук профил професор Велизар Павлов - общински съветник от групата на ПП-ДБ.

Публикуваме целия му обзор как работи Община Русе в посока усвояване на средства от държавния бюджет за инфраструктурни проекти:

Както вече стана известно, общините в България имат възможност да получат финансиране от държавния бюджет за 2024 г. за инвестиционни проекти за благоустрояване. Финансовата рамка за 2024 г. за Община Русе е 50 млн. лв.

Още в самото начало на този процес, нашата група съветници ПП-ДБ (Рена Стефанова, Митко Кунчев, Калоян Тончев, Петя Кашукеева, Деян Герасимов и Калин Иванов) постави тази тема на вниманието както на обществеността, така и на Община Русе. Бяхме установили, че Община Русе е подала едва 4 проекта на стойност около 6 млн. лв. В последния възможен момент, между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, благодарение на нашите народни представители Мартин Димитров и Иван Белчев, по предложение на Община Русе, списъкът от проекти бе допълнен до 17 проекта на прогнозна стойност за 2024 г. в размер на 47 636 900 лв.

Към 21.03 установихме, че с МРРБ са подписани 442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция, като в списъка с подписаните споразумения няма нито едно на Община Русе. В тази връзка зададохме серия от важни въпроси към кмета на Община Русе (вижте видеото в първия коментар). Отговорът, който получихме беше меко казано възмутителен. Не стана ясно защо Община Русе няма подписано нито едно споразумение, какви промени са предложени в списъка от проекти и защо, какъв е планът за действие на общината за изпълнение на одобрените или нови проекти през 2024 г. и как ще бъде компенсирано вече установеното забавяне на стартирането и от там на изпълнението на тези проекти?

Наша проверка установи, че в актуализацията на държавния бюджет, приета на първо четене, по предложение на Община Русе, списъкът от проекти е променен напълно. Забелязват се 10 нови проекта, 3 променени и само един запазен (вижте в Галерията). Отпаднали са: бул. В. Левски, кръговите кръстовища, художествената галерия, Ялта, Локомотив, колектор България, общински пътища и др. Тези промени не са съгласувани с Общинския съвет и умишлено не бяха представени в отговора, който поискахме. В условията на трагични основни улици в Русе, не е предвиден основен ремонт на нито една (бул. Цар Освободител и мн. други, които не са включени в програмата по изтегления кредит с тази цел).

Вдигаме данъци, спорим за дребни суми за социални дейности, култура, спорт, а се лутаме и нямаме проектна готовност за инвестиране на 50 млн. лв. в благоустрояване на Община Русе?! Има ли успешни модели? Вижте Бургас (в коментари)! При рамка 100 млн. лв. за 2024 г., одобрени проекти на обща прогнозна стойност за 2024 г. малко над 100 млн. лв. на обща стойност над 200 млн. лв. Договорите с МРРБ се сключват на база общата стойност на проектите, така Бургас и др. летят, а Русе се лута (17,7 млн. лв. за 2024 г. на обща стойност около 48 млн. лв.) и дори ни няма в списъка на 115-те общини, със сключени споразумения. По модела Бургас трябваше да имаме проекти на прогнозна стойност 50 млн. лв. за 2024 г. на обща стойност 100 млн. лв. Да, ама не! Кой разбрал, разбрал!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Ха-ха-ха
    Де/еБе лаYн$ни тролове се активираха да бранят и цъкат минуси за един от редовните изказващ се, от чиито речи нищо не произлиза.
  • -1
    10
    Хей
    Като имаш толкова забележки Павлов, защо не се обединихте десни партии за общ кандидат за кмет и да управлявате, а зорлем натикахте този доказал се некадърник да управлява? И сега дърдориш какво трябвало да се прави, ами спечелете избори и управлявайте да ви видим какво ще направите.
  • 10
    9
    daskal
    Улиците!!! Улиците са безобразни! Черните пътища в нивите са по-добри! Това трябва да ви е в главите на ставане и на лягане!
  • 12
    8
    А БЕ ТОЛКОВА МОЖЕМ
    Е С ТАКЪВ КАПАЦИТЕТ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯ ТОЛКОВА. ГОШЕТО МУ НАМЕРИХА РАБОТА В ОБЩИНАТА. НА ДРУГОТО ГОШЕ В ПАРЛАМЕНТА. 14 ЗАМ. КМЕТА ДА НАЗНАЧАТ.. ПРОМЯНАТА ЩЕ Е В СНИМКИТЕ КОИТО ВЕЧЕ ОБИКАЛЯТ В МЕДИИТЕ , ПУДЕЛИ. ПАЧКИ. КОНТРАБАНДИСТИ И КАЛИНКИ.
  • 10
    7
    Франциск
    Най ми допада проекта за 500 000лв в подлеза на кръговото. Всичко е орисувано с графити, но имаме два метални пацула с китайски слънчеви панели направени от 0.4мм железни профили, които ще пръскат с вода в най-задимения от изгорели газове и натоварен страфик участък в града. Умни сте в тая община, капацитет до капацитета мила моя майно льо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари