В Румъния тренираха как да реагират при трус от 7 по Рихтер

0
Идеята е да се провери реакцията на службите за бързо реагиране и институциите в случай на силен трус / Снимката е илюстративна
Идеята е да се провери реакцията на службите за бързо реагиране и институциите в случай на силен трус / Снимката е илюстративна Снимка: AP

Мащабно учение за реакция в случай на силно земетресение в района на Вранча се проведе в Румъния, съобщават медиите в северната ни съседка, цитирани от TVN.

Целта на симулацията, наречена „Земетресение 2016“, е да се проверят времето за мобилизация и начина на действие на службите на територията на страната.

Идеята е да се провери реакцията на службите за бързо реагиране и институциите в случай на силен трус. Сценарият на учението предполага трус със сила над 7 по скалата на Рихтер, в околностите на Вранча, при който са засегнати 6 500 души, има и ранени.

Пряко участие в учението са взели местните подразделения на Гражданска защита и пожарникари от цялата страна. Преди началото на учението само 3-ма души – вътрешният министър, президента и премиера, са знаели кога точно ще бъде обявено то.

Плановете за действия при екстремни ситуации в Румъния бяха ревизирани точно преди година, след пожар в нощен клуб в Букурещ, при който загинаха 64 души.

Времето за реакция и възможността за адекватни действия бяха основните параметри, следени по време на симулацията. В нея се включиха спешната помощ и болниците. Командният център на учението беше в Чолпани, защото при екстремни случаи министерството на вътрешните работи ще бъде преместено в града, който се намира на около 55 км от румънската столица.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари