В Регионална библиотека "Любен Каравелов" отбелязаха Игнажден

0

Зала „Изкуство” на Русенската библиотека беше изпълнена до краен предел с деца и родители, които дойдоха да видят автентичната възстановка на народния празник Игнажден.

В напълно възкресения и режисиран със съвременните похвати на театъра обичай взеха участие приятелите на Библиотеката от Клуб „Краезнание“ и групата за изворен фолклор при Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Средна кула“.

След кратко въведение в същността на Игнажден и народните поверия и обичаи, свързани с честването му, на импровизираната сцена се разигра истински спектакъл, в който имаше наричания за здраве и берекет, за плодородие и дълголетие на децата и възрастните в семейството.

Зрителите съпреживяха тази жива картина на Игнажден, пренесена през времето и пространството в Библиотеката, а най-малките гости на тържеството харесаха „премерването” на височина на децата- съществен ритуал от обичая. 

След това всички малчугани пожелаха да минат през „мерилката” на Игнажден, като за тази смелост, в смях и забавление, те получиха по едно коледно кравайче, както повелява традицията.

Организаторите на събитието почерпиха всички гости с домашен хляб и пита за празника. Имаше, разбира се, и Бъдник, който символично запалиха в огнището на спомена за Игнажден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари