Умуват съдбата на бившето руското консулство в Русе

1
Сградата е общинска собственост и вече година и половина не се използва
Сградата е общинска собственост и вече година и половина не се използва Снимка: Снимка: Google

Сградата е общинска собственост и вече година и половина не се използва

Каква да е съдбата на сградата на бившето Руско консулство в Русе? Състоянието ѝ стана обект на ожесточени коментари, особено след като излезе информация, че стаите са порутени, а руските представители са си тръгнали с врати и мебели. Сградата е общинска собственост и вече година и половина не се използва, съобщава БНТ.

Сградата на бившето Руско консулство в Русе е построена през 60-те години на миналия век за детска ясла, след това е ползвана от здравната инспекция. През 1985 година е преустроена за дипломатическите служби на Съветския съюз. И така до преди година и половина, когато консулството беше закрито. Екипът ни не беше допуснат в сградата, за да видим състоянието ѝ. От кметството обаче опровергаха коментарите, че след напускането на дипломатите сградата е изтърбушена и окрадена.

"За нас тя е във видимо добро конструктивно състояние. Това, което липсва, са 4 броя врати и 2 кухненски шкафа. Сградата, когато е предадена, всъщност тя е управлявана от държавата, предадена за консулство, тогава общината не е имала доказателство с това, така че ние нямаме тези протоколи, първите протоколи, във вида, в който е предадена всъщност сградата", коментира Златомира Стефанова – заместник кмет на Община Русе.

Започна дебат за какво може да се ползват двуетажната сграда, която има голяма зала, жилищни помещения, паркинг, градината.

"Според мен мястото е подходящо и би могло да се превърне в някой център за социална рехабилитация или за интеграция", предлага Боянка Димитрова от КНСБ.

"Могат да започнат да обучават деца, да правят курсове музикални програми, примерно", Евгени Митев.

"Това да бъде място, където всъщност ние русенци ще можем да си каним нашите гости, да правим приеми там, разбира се това срещу заплащане", уточнява Алисе Муртезова - представител на бизнеса.

"За мен сградата трябва да остане общинска собственост. Против съм нейната продажба", категоричен е Пенчо Милков - кмет на Община Русе.

Към сградата вече интерес са заявили от Държавния архив, Градската художествена галерия и Историческия музей. Последната дума за съдбата ѝ ще има Общинският съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    24
    Драганова
    Настояваме сградата да си остане консулство на Русия! И по-скоро да се запитат от Община Русе защо консулът е напуснал Русе и да направят нещо, за да го върнат обратно. Рано или късно там пак ще си бъде консулство и то на Русия, каквото е било винаги, независимо дали на Кандиларов, Белчев, Десислава Атанасова и всичката гербаджийско-променяща се сган искат!
  • 6
    23
    aha
    Какво толкова умуват- някоя строителна компания вече е подкупила когото трябва и ще се направи поредния блок. А може например една спортна пощадка да направят за баскетбол и футбол.
  • -9
    22
    Висът
    Партиен клуб на БСП и кметските наместници.
  • -10
    21
    Вяра
    Не умувайте умници,защото някой ден ще стане Руско консулство.
  • 5
    20
    подарете ми сградата
    подарете ми сградата. бих живял там :D
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари